Őseink alkoholos itala gyógyír a tüdőnek és tele van vitaminnal

Magyar Tibor
2024. augusztus 19. hétfő. 4:47

A kumisz Mongóliából és Közép-Ázsiából származik, ahol a nomád népek már a kereszténység előtti idők óta készítik, és teljes titokban tartják ennek a gyógyító italnak a receptjét. Ma egyre kevesebb helyen fogyasztják, napjainkban Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Tádzsikisztánban, Kirgizisztánban, Mongóliában és Baskíriában továbbra is nagy népszerűségnek örvend. A mongoloknál még ünnepnap is kötődik hozzá.

A klasszikus kumisz alapanyaga a kancatej. Egyes régiókban azonban teve-, kecske- vagy tehéntejből készül. A tejhez hozzáadott speciális enzim finom, élénkítő és frissítő itallá varázsolja.

A valódi kumisz gazdag fehérjékben, zsírokban, kalciumban, foszforban és sok más, az egészségre jótékonyan ható kémiai elemben és hatóanyagban. Emellett rengeteg vitamin is van benne, mint a B1, B2, C és biotin, valamint pantotén- és folsav. A kumiszban található mikroelemek segítenek a szomjúság csökkentésében és a gyomor-bélrendszer mikroflórájának helyreállításában.

Frissítő és tápláló funkciója mellett a kumisz az alkoholos italok közé tartozik, mivel a természetes erjedés következtében 1-3 %-os vagy annál magasabb alkoholtartalomra tesz szert.

Az 1850-es évek óta használják a népi gyógyászatban; egykor még speciális, kumisz-terápiával foglalkozó klinikák is léteztek, amelyek igen népszerűek voltak az emberek körében. Lev Tolsztoj és Csehov is részt vettek ilyen kúrákon a dél-kelet orosz üdülőhelyeken. Később az ortodox orvostudomány is felismerte gyógyító tulajdonságait, amelyet a tüdőtuberkulózis és más légzőszervi betegségek, valamint a vérszegénység és egyes gyomor-bélrendszeri betegségek gyógyítására használtak.

Kizárólag környezetbarát anyagok felhasználásával készül. Fahordókban készítik, ahol egy speciális fapálcával keverik.

Elolvasom a cikket