Ritka, delfineket ábrázoló 2000 éves mozaikot tártak fel

Ritka, delfineket ábrázoló 2000 éves mozaikot tártak fel egy angliai lelőhelyen, egy római kori városban – számol be az Independent alapján az ng.24.hu. A 2. század elejéről származó alkotást Wroxeterben, azaz Viriconiumban tárták fel, itt található az egyik legjobban megőrződött római kori város Nagy-Britanniában.

A szakértők számos kisebb leletre bukkantak, ezek a település fejlődésének különböző szakaszaiból származnak. Az English Heritage, a Birminghami Egyetem, a Vianova Archaeology and Heritage Services és az Albion Archaeology együttműködésében zajló ásatáson a városi fórum közelében nyitottak árkokat, hogy megtalálják a település egykori főtemplomát – írja az ng.24.hu.

Viriconium főútján egy monumentális épületet, valamint egy szentélyt vagy mauzóleumot tártak fel. A felfedezett mozaikot nem sokkal a város alapítása után készíthették, és delfineket, valamint halakat ábrázol.

Az alkotás színei mind a mai napig élénkek maradtak, egy szakaszon térdmagasságig a festett vakolat is megőrződött.

A mozaik egy tehetős és fontos személy számára készülhetett.

„Bár Wroxeter nagy része feltáratlan, a geofizikai felmérések segítettek megérteni a város alaprajzát, és tisztában voltunk azzal, hogy a fórumtól északra egy másik nagy polgári épület, szinte biztosan a fő polgári templom van eltemetve a föld alá” – mondta Win Scutt, az English Heritage munkatársa. Mint hozzátette, abban bíztak, hogy ennek az épületnek a falait fedezhetik fel, de arra nem számítottak, hogy egy mozaikra bukkannak majd.

Elolvasom a cikket