Valóban megérezhetjük a csontjainkban, ha jön a hideg?

„Nagyon kevés tanulmányt terveztek kifejezetten és megfelelően arra, hogy közvetlen kapcsolatot keressenek az időjárás változása és az ízületi vagy izomfájdalom között. És a mi tanulmányunk az első, amely értékeli az ilyen speciális vizsgálatok adatait” – büszkélkedett.

A kutatók több mint 15 ezer, a világ minden tájáról származó, 28 ezer hátfájásos, térd- vagy csípőízületi csontritkulásos, valamint reumás ízületi gyulladásos és köszvényes epizódról beszámoló ember állapotadatait hasonlították össze a súlyosbodás idején a lakóhelyükön uralkodó időjárási viszonyokkal.

„A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy nem tapasztalunk ízületi vagy izomfájdalmak súlyosbodását az időjárás változása miatt, és egy hideg nap nem növeli a térd- vagy hátfájás kockázatát. Más szóval, nincs közvetlen kapcsolat az időjárás és a hát-, térd- vagy csípőfájdalom között, és nem vezethet ízületi gyulladáshoz” – zárta a professzor.

Az egyetlen kivétel a köszvény volt, amely a melegebb, szárazabb körülmények között súlyosbodhat. Ennek azonban teljesen más a patogenezise – a súlyosbodások a dehidratációval járnak együtt – hangsúlyozza Ferreira.

Az ízületi fájdalmak és az időjárás közötti kapcsolatra vonatkozó általános előítéletet a motoros aktivitásra gyakorolt hatásával magyarázta: ha rossz idő van, az emberek otthon maradnak és a számítógép/tévé előtt ülnek, ami nem járul hozzá a mozgásszervi egészséghez, valamint a nocebo effektussal, amikor a fájdalom rosszabbodásának hite provokálja azt.

Elolvasom a cikket