Valóban programozható az agy?

A hipnózis a görög ’hüpnosz’ (alvás) kifejezésből származik. A hipnózis során kialakuló tudatállapot valóban hasonlatos az alváshoz annyiban, hogy az agy beszűkült, kevésbé tudatos állapotba kerül. Ezen idő alatt az emlékek, érzések, gondolatok elérhetők maradnak. Hipnózisban szuggesztiók hatására olyan módosult, beszűkült tudatállapot alakul ki, amelyben a tudattalan tartalmak hozzáférhetővé és befolyásolhatóvá válnak.

Létezik aktív, éber hipnózis is, amelynek módszerét Bányai Éva magyar hipnóziskutató dolgozta ki. Az éber hipnózis azt jelenti, hogy fokozott fizikai aktivitás mellett (szobabicikli) is elérhető a hipnózisterápiához szükséges módosult tudatállapot.

A hipnózisterápia jellemzői

A hipnózist csak képzett terapeuta vezetheti, aki szóbeli inger ismétlésével és mentális képekkel dolgozva juttatja el a pácienst a módosult tudatállapotba. A hipnózisban lévő páciens nyitottabb a szuggesztióra, de nem veszti el a kontrollt a cselekedetei felett.

Vannak emberek, akik nem hipnotizálhatók. Kiemelendő, hogy aki nem akarja, azt nem lehet hipnotizált állapotba juttatni, és a hipnotizált ember bármelyik pillanatban ki is tud lépni ebből az állapotból. Olyan személy sem hipnotizálható, aki nem tud figyelni, koncentrálni a szuggesztiókra.

A hipnózis állapotában a fizikai működések is megváltozhatnak:

  • csökkenhet a pulzus,
  • megváltozhat a testhőmérséklet,
  • egyes testrészekben a vér áramlása is megváltozhat.

A hipnózis egy mély, relaxációs állapot, amely a fájdalomról és más negatív érzetekről elvonhatja a figyelmet.

A terápia előtt a terapeuta és a páciens megbeszéli, hogy mit várnak a kezeléstől, és mire kell felkészülni. A terapeuta nyugtató, halk hangon beszélve, a relaxáció érzetét keltő képek leírásával biztonságos, nyugodt állapotba juttatja a pácienst.

Amikor a páciens elérte a hipnózis állapotát, a terapeuta módokat javasol arra, hogyan érje el a céljait. Élénk mentális képeket segít vizualizálni arról, ahogy eléri ezeket a célokat. A kezelés végén vagy önmaga tud kilépni a hipnózis állapotából, vagy a terapeuta segít ebben.

A hipnózis terápiás alkalmazása

A hipnózis terápiás használatának köre egyre nő.

Alkalmazzák:

  • fájdalomcsillapításra, például műtétek, fogászati kezelés, szülés alkalmával,
  • rossz szokásokról, függőségekről (pl. dohányzás, alkohol) való leszokástámogatáshoz,
  • stresszcsökkentéshez,
  • a depresszió kezeléséhez,
  • egyes fóbiák kezeléséhez,
  • a menopauzát kísérő hőhullámok csökkentéséhez,
  • olyan viselkedési zavarok kezelésére, mint az ágybavizelés vagy az alvászavarok.

A hipnózis alkalmazásának új kutatási területe a gyógyításban az intenzív terápiás ellátást kapó betegek, égési sérültek, súlyos sérültek ellátása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nekik mondott vagy felvételről lejátszott nyugtató szavak, szuggesztiók hatására nagyobb a gyógyulás esélye, és csökken a szövődmények gyakorisága.

Folytattak kísérleteket arra nézve is, hogy a hipnózissal elfeledett emlékeket hívjanak elő. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a módszer nem működik megbízhatóan, és bár a hipnotizált biztos benne, hogy valódi emléket hívott elő, az sokszor nem igazolható.

Fontos megjegyezni, hogy ilyen formában a hipnózis nem használható a „valóság” rekonstruálására. A terápia során feltárt képeket, érzéseket, gondolatokat mindig a páciens élettörténetének, problémájának, céljainak kontextusában szükséges értelmezni.

A hipnózis lehetséges mellékhatásai

A hipnózis után általában kipihentnek, felfrissültnek érzi magát a páciens, de itt is előfordulhatnak mellékhatások:

  • fejfájás,
  • szédülés,
  • szorongás,
  • ingerültség,
  • hamis emlékek létrehozása.

Hipnózis nem használható bizonyos személyiségzavarok és pszichózis esetén, mert ronthat a beteg állapotán.

Felkészülés a hipnózisra

A hipnózisterápia nem igényel külön előkészületeket. Viseljen kényelmes ruhát, és lehetőleg legyen kipihent, hogy ne aludjon el a terápia közben. Mindenképpen olyan hipnoterapeutát válasszon, aki képzett a témában, és bizalmat érez iránta.

Elolvasom a cikket