A „tisztesség” jegyében

Természetesen Kiss Lászlónak, Óbuda polgármesterének joga van ártatlannak vallania magát, jogerős ítélet ugyanis egyelőre nem marasztalta el abban a korrupciós ügyben, amelynek bűze hónapok óta körbelengi a városházát. Miután Czeglédy Gergő alpolgármestert már több hónapja letartóztatták, sőt már Karácsony Gergely is úgy látta jobbnak, ha visszahívja a BKK felügyelőbizottságából az alpolgármestert.

Szóval Arkagyij Rajkin felejthetetlen stílusban elmondott mondata, mi szerint „Válámi ván, dé ném éz áz igázi!” már ez erkölcsi kérdésekben szinte minden mércét leverő baloldali politikusok számára is kezd kínos lenni. Érezték ők is, hogy meleg a pite, ami Kiss László letartóztatása után nyilvánvalóvá is vált. Van az úgy, hogy amikor a rendőrség, az illetékes hatóságok eljutnak arra a pontra, hogy ilyen szerteágazó akciókat hajtanak végre, azokat általában nem találomra csinálják, hanem tudják, hogy hova kell menni, tudják, hogy ott mit kell keresni, tudják, hogy kiket kell kihallgatni, azt is, kik azok, akiket már most letartóztatásba kell helyezni. Lehet, hogy a rendőrség kezében már vannak olyan bizonyítékok, amelyek a különböző vádakat akár alá is támaszthatják, vetette föl a gondolatot Rotyis Báint politikai elemző.

Arról nem szólva, hogy Zamecsnik Péter, Kiss László jogi képviselője kijelentette: „Az kétségtelen tény, hogy a polgármester úr korábbi munkatársa egyezséget kötött az ügyészséggel, saját érdekei mentén nyilván. Nagyon kedvező büntetési tételben állapodtak meg. Egy 5-től 15 éves fenyegetettség mellett ennek az úrnak összesen tizennégy hónapot kell fogházban töltenie.”

Ezek után Óbuda polgármestere nevezheti abszurdnak a gyanúsítást, és állíthatja, hogy nincs köze az ügyekhez, hivatkozhat az ártatlanság vélelmére, ezt azonban az ügy lezárultáig kevesen fogják elhinni neki.

Még akkor sem, ha a 2019-es választási filmjében megható módon Óbuda fásításáról, egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztéséről beszél, méghozzá a tisztesség jegyében az általa a programhoz csatlakoztatott, szerinte tisztességes csapatával.

Hogy az eddig ismert adatok alapján mi lehetett a tényállás? A DK-s politikust azért tartóztatták le, mert a gyanú szerint megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és más személyeknek pénzt kell visszafizetni. A Központi Nyomozó Főügyészség közleményében az is szerepel, hogy az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A színlelt vállalkozási szerződésekben rögzített szolgáltatást és termékbeszerzést azonban nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. A vállalt munkát esetenként az önkormányzat dolgozói végezték el.

DK-s párttársai természetesen védelmükbe vették Kiss Lászlót. Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán azt írta: hisz az óbudai polgármester ártatlanságában. Szerinte Kiss László bebörtönzésének valódi oka az, hogy a Fidesz új választást akar a kerületben.

Ez azért necces duma, mert nem az ártatlanság vélelmére hivatkozok, hanem aljas szándékkal a Fideszt sejteti a háttérben, amitől ő magának politikai pecsenyét remél. Bizonyítékot pedig nem hozott elő egyet sem.

Dobrev Klára még ennél is abszurdabb véleményt fogalmazott meg, miután kiírta magából a hangzatos, „Veled vagyunk, Laci!” csatakiáltást, ami a hangulatkeltésen kívül semmire sem jó. Legfeljebb arra, hogy Ferenchez hasonlóan ő is jelezze, hogy Pfuj! Orbán. Dobrev szintén politikai okokat sejt az ügyészségi eljárás mögött. Szerinte azért támadják a DK-t, mert le akarják váltani a kormányt. Katasztrófa. A DK 14 éve akarja leváltani a kormányt. Kiss László öt éve polgármester. Miért most akarna egy városvezető feláldozásával megmenekülni a Fidesz attól, hogy a Demokratikus Koalíció leváltsa a kormányt?

A lényeg, hogy Kiss László letartóztatása azt jelzi, hogy a hatóságoknak lehetnek bizonyítékai. A baloldal hitelességét 2019 óta folyamatosan botrányok kérdőjelezik meg a fővárosban.

A DK politikailag legalább akkor bajban van, mint Óbuda önkormányzata. Valószínűsíthetően nincs sok hátra ahhoz, hogy Kiss László lemondjon, s új választásokat írjanak ki az egész kerületre.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket