A világ legnagyobb 3D nyomtatott negyede már majdnem elkészült

Alig két év elteltével Wolf Ranch már a befejezéshez közeledik, a Reuters friss jelentése szerint az utolsó néhány házat idén nyáron nyomtatják ki.

A város az ICON, egy texasi székhelyű, nagyszabású 3D nyomtatásra specializálódott startup és a Lennar, az Egyesült Államok egyik legnagyobb házépítője együttműködésében jött létre.

Minden épületet egy óriási 3D nyomtatóval építenek, amely betont és más anyagokat rétegez előre beprogramozott terv szerint, a házat az alapoktól kezdve építi fel. Ennek a módszernek az öröksége a házak falaiban maradt meg, amelyek bordázottak, mint a kordbársony. Az épület tetejére ezután egy állóvarrású fémtető kerül, amelyet napelemek tarkítanak, hogy segítsék az otthon áramellátását.

Az ICON szerint a 3D-nyomtatás lehetővé teszi, hogy otthonaikat gyorsan és méretarányosan, energiatakarékos módon és az anyaghulladék minimalizálása mellett szállítsák le. Emellett – szavaik szerint – olyan épületeket hoz létre, amelyek „technológiailag fejlettek, környezetileg fenntarthatók és építészetileg lenyűgözők”.

„A világtörténelemben először fordul elő, hogy amit itt látunk, az egy robotflotta, amely egy egész közösségnyi otthont épít. És nem akármilyen otthonokat, hanem olyanokat, amelyek minden szempontból jobbak… jobb tervezés, nagyobb szilárdság, nagyobb energiateljesítmény és kényelem, valamint nagyobb ellenálló képesség” – mondta Jason Ballard, az ICON társalapítója és vezérigazgatója egy 2022-es nyilatkozatban az építkezés megkezdésekor.

„A jövőben szerintem robotok és drónok egész városrészeket, városokat és városokat fognak építeni, és úgy fogunk visszatekinteni a Lennar Wolf Ranch közösségére, mint arra a helyre, ahol a robotos építés méretarányosan elkezdődött. Még hosszú út áll előttünk, de úgy gondolom, hogy ez egy nagyon izgalmas és reményteljes fordulatot jelent abban, ahogyan a világ lakáskérdéseit kezeljük” – magyarázta Ballard.

Az „építkezés” befejezéséhez közeledve a lakók már elkezdtek beköltözni.
A Wolf Ranchon nyolc különböző otthontípus létezik. A legolcsóbb 2024 augusztusától 430 ezer dollár körül kezdődik, és 146 négyzetméteres teret kínál három hálószobával és két fürdőszobával. Nagyobb (és drágább) modellek is kaphatók.

Elolvasom a cikket