Amerika szerint jó irányba haladnak az ukránok

A szenátor a CBS-nek nyilatkozva megjegyezte, hogy „130 ezer orosz kényszerült elhagyni otthonát, és a konfliktusnak ebben a szakaszában úgy gondolom, hogy az ukránok valami olyan kiszámíthatatlant tettek, ami valóban megváltoztathatja a konfliktus menetét”.

A kiadvány emlékeztet arra, hogy a 2022 februárjában Ukrajnába történt orosz invázió idején attól tartottak, hogy ha a háború átterjed Oroszországra, akkor regionális vagy globális konfliktus törhet ki. A háború azonban nagyrészt elakadt, amíg az ukrán csapatok be nem hatoltak az oroszországi Kurszk térségébe.

A műsorvezető megkérdezte Kellyt, hogy nem zavarja-e, hogy amerikai fegyvereket használnak most orosz földön.

„Ez az én álláspontom. Az ukránokat törvénytelenül támadta meg Vlagyimir Putyin. (…) Szándékosan megölt nőket, gyerekeket és időseket. Ez egy illegális invázió volt. Ez egy invázió, és én csak, egyelőre jellemezzük így. Nem hiszem, hogy az ukránok szándékosan hosszú ideig akarnak orosz területet tartani, de ez visszaszorította Putyint” – mondta a szenátor.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is segítenie kell Ukrajnát fegyverekkel.

Szerinte az ukrán offenzívának meg kell tanítania az oroszokat arra, hogy Vlagyimir Putyin nem az a páratlan védelmező, akinek állítja magát.
„Mindig úgy próbálta magát jellemezni, mint aki megvédi Oroszországot. Azt hiszem, polgárai látják az eredményét annak, amit Ukrajnában tett, hogy most némileg veszélyben vannak” – mondta Kelly.

Egy másik vélemény

Ugyanakkor az amerikai Háborús Tanulmányok Intézetének kutatói úgy vélik, hogy a háború kiterjedése nem teszi lehetővé, hogy egyetlen hadművelettel megoldják. Sem az ukrán hadművelet az oroszországi Kurszk térségében, sem az orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában nem fogja győzelemre vinni a háborút az ISW augusztus 17-i jelentése szerint – írja az Amerika Hangja.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Heorhij Tykhij azt mondta, hogy mivel Ukrajna nem indíthat korlátlan csapásokat nyugati nagy hatótávolságú fegyverekkel orosz területre, „szükség van a fegyveres erők bevetésére, hogy felszabadítsák ezeket a határ menti területeket az Ukrajnára támadó orosz katonai erők megszállása alól”.

Elolvasom a cikket