Ez a termék az első csepptől kezdve növeli a rák kockázatát az időseknél

A Rosario Ortola, a Madridi Autonóm Egyetem docense által vezetett csapat azt elemezte, hogy tizenkét év alatt hogyan alakult mintegy 135 ezer 60 év feletti alkoholfogyasztó egészsége. A kutatók a vizsgálatban résztvevők szokásait különböző szintekre osztották: „alkalmi”, „alacsony kockázatú”, „közepes kockázatú” és „magas kockázatú”.

„Nem meglepő módon a legmagasabb kategóriába tartozók (férfiaknál napi több mint 40 gramm, nőknél napi több mint 20 gramm alkohol) élték a legegészségtelenebb életet: nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban vagy szív- és érrendszeri betegségben, és ebben a csoportban összességében is magasabb volt a halálozási arány. Az összeshez viszonyítva többen haltak meg a megfigyelt időszakban, mint a többi csoportban” – olvasható a cikkben.

Ugyanakkor a tanulmány összefüggést mutatott ki a magasabb rákhalálozással azok körében, akik „alacsony kockázatú” ivók voltak az alkalmi ivókhoz képest. Ebbe a kategóriába azok a férfiak tartoztak, akik átlagosan 3-20 gramm alkoholt fogyasztottak naponta, és azok a nők, akik átlagosan körülbelül 3-10 gramm alkoholt fogyasztottak naponta. Összehasonlításképpen, 10-12 gramm alkohol körülbelül 0,3 liter sörnek és 0,125 liter bornak felel meg.

„Nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a könnyű alkoholfogyasztás és a halálozás pozitív kapcsolatban állna egymással. Valójában az alkohol valószínűleg „az első csepptől kezdve” növeli a rák kockázatát” – mondja Ortola.
Megjegyzi, hogy a kanadai Victoria Egyetem kutatócsoportja nemrég hasonló következtetésre jutott. Eredményeik szerint az alkoholnak még kis mennyiségben sincs semmilyen egészségügyi előnye.

Elolvasom a cikket