Ez az ősi börtön valóságos pokol volt

És ezek biztosan nem olyan körülmények voltak, amelyek között bárki épeszű ember akarta volna, hogy fogva tartsák. A felfedezés annál is inkább értékes, mert eddig az ilyen körülmények ritkák voltak – legalábbis ami a római kort illeti. Matthew Larsen, a Koppenhágai Egyetem tudósa ismertette eredményeit.

Mint rámutat, a börtönök meglepően gyakoriak lehettek az ókorban, hiszen nagy valószínűséggel minden olyan városban megtalálhatók voltak, ahol volt fórum. Ennek ellenére a tudomány által ismert esetek száma kevés, így azok, amelyeket sikerül azonosítani, külön figyelmet érdemelnek. Larsen ezért alapos elemzéseket végzett a Korinthoszban talált leletekről.

Az elemzésekből kirajzolódó kép nem túl optimista. A Korinthoszban felfedezett börtön körülbelül 1600 éves. És bár a terület ma Görögországhoz tartozik, akkoriban a Római Birodalom része volt. A helyiség padlóján különböző feliratok láthatók. Olvasatuk a rabok drámai fellebbezéseit jelzi. A foglyok Istenhez fordultak, arra buzdítva őt például, hogy ne mutasson irgalmat azokkal szemben, akik rács mögé vetették őket.

A Korinthoszban talált börtön, amely a római korból származik, bizonyára nem volt olyan hely, ahol épeszű ember szívesen tartózkodott volna

A mostani kutatást vezető tudós korsó- és lámpafoszlányokra hívta fel a figyelmet. Ezek valószínűleg vizet és fényt biztosítottak a raboknak, de a kényelem – ha egyáltalán annak nevezhető – itt véget ért. A régész egy kis latrina maradványait is megtalálta, bár nem biztos, hogy ez a rabok vagy az őket őrző őrök számára készült.

Kétségtelen, hogy nem voltak kellemesek a körülmények, amelyek között a rácsok mögött élőknek élniük kellett. És ez még enyhén szólva is kevés, hiszen a lefordított feliratokból kiderül, milyen valóságos poklot éltek át. A börtön egész évben nyitva volt, és a körülmények télen is zordak lehettek. A feliratok némelyike különböző tevékenységekre, például játékokra utal, amelyekkel a foglyok a cellájukban töltött idő eltöltése érdekében gyakorolták az időt.

Elolvasom a cikket