Ezek az élelmiszerek csodát tesznek az ízületekkel

Mielőtt étrend-kiegészítőkért nyúlna, figyeljen arra, hogy az értékes tápanyagokat főképp élelmiszerekkel vigye be, hiszen a szervezet azokat tudja legjobban hasznosítani.

Zöld leveles zöldségek: a spenót, a káposztafélék, a saláták, a brokkoli igazi szuperélelmiszerek. Tele vannak értékes mikrotápanyagokkal, ízületek szempontjából pedig K-vitamintartalmuk a legérdekesebb, mely a csontok egészségéhez is hozzájárul.

Mindenképp locsolja meg friss salátádját egy kis olívaolajjal is! Egy kevés belőle nem csak a tápanyagok felszívódását segíti, hanem laktatóbbá is teszi a salátát.

Bogyós gyümölcsök: a bogyósok tele vannak C-vitaminnal, mely antioxidáns hatással bír. Emellett a vitamin a kollagéntermelést is segíti. A kollagén pedig nem más, mint egy olyan fehérje, mely nélkülözhetetlen a szövetek egészségéért – beleértve a csontokat, inakat, szalagokat – azok rugalmasságához.

A bogyósok, mint például a szamóca, a málna, a szeder vagy az áfonya emellett antocianinokban is gazdagok, mely vegyületeket szintén összefüggésbe hozták az ízületek védelmével.

Füge: a füge gazdag kalciumban, sőt, számos olyan növényi vegyületet is tartalmaz, mely antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással bír. Emellett a gyümölccsel magnéziumot és káliumot is beviszünk, melyek szintén jót tesznek az ízületeknek.

Dió: az olajos magban található omega-3 zsírsav, egészen pontosan az alfa-linolénsav segít csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stresszt, melyek összefüggnek az ízületi fájdalommal.

Sajnos legtöbbek tányérján ritkán szerepel omega-3 forrás, pedig elengedhetetlen többek között agyunk szempontjából is. Készítsen házi granolát dióval, szórd almás-fahájas zabkásádra vagy csak ropogtassa önmagában!

Keresztesvirágú zöldségek: a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó és a káposzta is remek munkát végeznek az ízületek szempontjából. A keresztesvirágú zöldségek ugyanis természetes forrásai a K-vitaminnak. Emellett glükozinolátot is tartalmaznak, mely antioxidáns lévén felveszi a harcot a porckopásért is felelős szabad gyökökkel.

Elolvasom a cikket