Így enyhítse a gyomorégést

Kapjon be egy rágógumit

A probléma alapja tehát, hogy a savas gyomortartalom (refluxátum) visszajut a nyelőcsőbe, amelynek belső fala nem rendelkezik olyan védelemmel, mint a gyomoré. Hozzátartozik ehhez, hogy a gyomorégés általában evés után rosszabbodik. A Harvard Egyetem orvosi kara blogbejegyzése szerint valamelyest ellensúlyozhatja a panaszt, ha étkezést követően cukormentes rágógumit rágunk. A mögöttes logika abban rejlik, hogy a módszer fokozza a nyáltermelést. Márpedig a nyál alkalmas arra, hogy semlegesítse a maró hatást, valamint visszamossa a refluxátumot a gyomorba, ilyen módon megóvva a nyelőcsövet a további károsodástól. Érdemes ugyanakkor ügyelni arra, hogy a rágógumi ne borsmentával készüljön, mert az súlyosbíthatja a gyomorégést azáltal, hogy ellazítja a nyelőcső alsó záróizmát.

Lazítson az övén

Maradva a nyelőcső alsó részén, a gyomor felett elhelyezkedő záróizomnál, ennek feladata, hogy az elfogyasztott ételek akadálytalanul áthaladhassanak a gyomorba, onnan viszont semmi se jusson vissza. Az izom gyengesége, valamint a hasűri nyomás fokozódása viszont együttesen ahhoz vezethet, hogy a savas gyomortartalom mégis visszaáramlik. Utóbbiban a bőséges étkezéstől az elhízáson át a hastájékon szoros ruházatig megannyi tényező szerepet játszhat. A GCSA texasi gasztroenterológiai magánklinika éppen ezért azt tanácsolja: evés után lazítson kicsit az övén, hogy az ne helyezzen feleslegesen nyomást a gyomorra. Ha pedig gyakran küzd gyomorégéssel, akkor eleve érdemes lazán öltözködnie a mindennapokban.

Ügyeljen a testtartására

Szintén a nyelőcső alsó záróizma ellen dolgozik, ha görnyedve ül a székében, ezért ezt étkezések közben és után mindenképpen érdemes kerülni. Ezenkívül nem szerencsés az sem, ha közvetlenül evés után lefekszik, mert a fekvő testhelyzet – a gravitáció segítségét eliminálva – ugyancsak megkönnyíti a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe. Nem véletlen, hogy a gyomorégés sokszor éjszaka a legrosszabb. Általános szabályként megfogalmazható, hogy az esti lefekvés előtt két-három órával már ne egyen, hogy legyen ideje a gyomornak kiürülni. Ha pedig mégis panaszokat tapasztal éjszaka, akkor emelje meg a fejét és a mellkasát. A Houstoni Metodista Kórház azt javasolja: inkább szerezzen be ehhez egy ékpárnát, mert a hagyományos párnák egymásra halmozása általában nem hatékony, és akár ronthat is a helyzeten.

Elolvasom a cikket