Komoly bajt okozhat, ha csak divatból fogyasztjuk a gluténmentes ételeket

Valójában a népességnek csupán 1 százaléka szenved ténylegesen gluténérzékenységtől, nekik szigorúan ettől mentes táplálkozást kell folytatniuk. Ennek ellenére a népességnek csaknem 10 százaléka véli úgy, hogy gluténérzékeny, és valamilyen előnyt vár attól, hogy elhagyja az étrendjéből, mint például, hogy soványabb, energikusabb és egészségesebb lesz. Valójában ezek egyike sem igaz. Csak akkor van értelme annak, hogy teljesen száműzzük, ha intolerancia, érzékenység vagy allergia áll fenn.

A búzafélékben, rozsban, árpában és hibrid gabonákban található fehérjék általános neve. A két fő fehérje, a gluteninek és a gliadinek okozhatják általában a galibát. A cöliákia és a nem cöliákiás gluténérzékenység közt a legjelentősebb különbség, hogy a cöliákia egész életen át fennálló autoimmun betegség, melynek tünetei: puffadás, hasi fájdalom, hasmenés és fejfájás, de előfordulhat izom és ízületi fájdalom, bőrkiütés, neurológiai probléma, valamint depresszió vagy szorongás is. A cöliákia nagyon súlyos, és a diagnosztizált betegeknek szigorú, gluténmentes diétát kell követniük. A nem cöliákiás gluténérzékeny embernek is hasonló tüneteik vannak, mint például kellemetlen hasi érzés, puffadás, hasmenés, de ezek enyhébbek, és általában hamar el is múlnak.

Miért baj, ha gluténmentes ételeket fogyasztunk?

1. Rost hiánya

Az emberek többsége jóval kevesebb rostot fogyaszt, mint amennyire a szervezetnek szüksége lenne. A legjobb forrása a teljes kiőrlésű kenyérfélék, ám ha ezt kiiktatjuk az életünkből, akkor felborul az emésztésünk, melynek első jele a székrekedés. A rostszegény táplálkozás emellett a vastagbél kiöblösödését eredményezheti, amikor zsákszerű kitüremkedések alakulnak ki a bélfalban. A cöliákiában szenvedőknek és a GM étrenden lévőknek olyan rostban gazdag ételeket célszerű fogyasztaniuk, mint a hajdina, amaránt, köles vagy quinoa.

2. Nő a cukorbetegség kockázata

A rostok nem csupán az emésztésben, de a vércukorszint szabályozásában is fontos szerepet töltenek be. Az alacsony rosttartalmú ételek hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ami hosszú távon diabétesz kialakulásához vezethet. Egészséges felnőttek bevonásával végzett tanulmányban kutatók kimutatták, hogy amikor a résztvevők glutént fogyasztottak, kisebb valószínűséggel diagnosztizálják náluk a 2-es típusú cukorbetegséget, ráadásul minél több glutén volt az étrendben, annál kisebb volt a cukorbetegség kockázata. A glutént tartalmazó egészséges élelmiszerekben található rostok, vitaminok és tápanyagok jótékony hatásúak az általános egészségére is, emellett csökkentetik a szív,- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét is.

3. Vitaminok és tápanyagok hiánya

Noha határozottan vannak glutént tartalmazó egészségtelen ételek, azért vannak szép számmal olyanok is, amelyek egészségesek, megadják a szervezetnek a megfelelő működéshez szükséges tápanyagokat. A rosthiányhoz hasonlóan az ok nélküli gluténmentesség vitamin- és tápanyaghiányhoz is vezethet. A búza, árpa és rozs nagyszerű forrásai lehetnek olyan könnyen felszívódó és beépülő tápanyagoknak, mint például a B-vitamin, folsav, vas, cink, foszfor vagy kalcium. Nem véletlen, hogy a cöliákiában szenvedőknél rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nem alakult-e ki hiánybetegség a mentes étrend miatt. Esetükben elengedhetetlenül szükséges a vitaminok szedése, hogy így pótolják ezt a hiányt. Emellett egy kutatás kimutatta, hogy a gluténmentes diétát folytatók vérében és vizeletében megemelkedett a nehézfémek szintje – valószínűleg a gluténmentes élelmiszerekben előforduló helyettesítő anyagok miatt.

4. Súlygyarapodás

Ha annak reményében iktatjuk ki a gluténtartalmú ételeket az életükből, hogy akkor majd hamar megszabadulunk a felesleges kilóktól, akkor csalódás ér minket. Az ugyanis, hogy valami gluténmentes, még nem jelenti azt, hogy diétás, mármint a szó hagyományos értelmében, tehát nem fogyókúrás. Az igazság az, hogy a legtöbb ilyen pékáru magasabb kalória- és cukortartalmú, mint a hagyományos változatok. Ennek oka, hogy a glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, emiatt nagyon sok mentes termék tartalmaz több cukrot vagy hozzáadott telített zsiradékot a megfelelő állag elérése érdekében. A gluténmentes lisztek szénhidráttartalma a legtöbb esetben hasonlít – vagy akár jóval magasabb – a búzalisztéhez képest, ráadásul ezek többsége ugyanúgy finomított, gyorsan felszívódó szénhidrát.

Elolvasom a cikket