Lavrov: szégyenletes, hogy Németország némán beletörődik az Északi Áramlat elleni merényletbe

Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeket, amelyeken keresztül orosz földgázt szállítottak Németországba és Nyugat-Európa más részeibe, 2022 szeptemberében szabotálták egy sor robbanás során a Balti-tenger alatt, a dániai Bornholm sziget közelében. Az elkövetőket hivatalosan még nem azonosították.

Moszkva Washingtont vádolta a támadással, míg Kijev azt állította, hogy Oroszország saját infrastruktúráját robbantotta fel. A nyugati média eközben azt állították, hogy a szabotázst egy „ukránbarát csoport” hajtotta végre.

Lavrov az Izvesztyija című lapnak adott, hétfőn megjelent interjújában hangsúlyozta, hogy az incidens ügyében nyomozást folytató Németországnak „fel kell hagynia azzal, hogy kategorikusan elutasítja a tények bemutatását”.

Azt is felvetette, hogy amikor az Oroszország által hivatalosan kért információkat hivatalosan nem mutatják be, hanem a hírekben jelennek meg, az „felveti a gyanút, hogy mindez megrendezett”, és hogy „az egész művelet célja, hogy valahogy elterelje a közvélemény figyelmét a valódi elkövetőkről, bűnösökről és megrendelőkről”.

Moszkva hivatalosan is ragaszkodni fog a robbantások átlátható nemzetközi kivizsgálásához – jegyezte meg Lavrov, aki szerint „szégyenletes, hogy Németország némán beletörődik” abba, hogy megfosztották az ország fejlődése szempontjából létfontosságú hosszú távú energiaellátástól.

„Németország csendben, minden kommentár nélkül lenyelte” – mondta Lavrov.

Oleg Tyapkin, az orosz külügyminisztérium tisztviselője a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Moszkva hivatalosan panaszt tett Berlinnél az Északi Áramlat elleni merényletek kivizsgálása miatt, és „felvetette, hogy Németország és más érintett országok tegyenek eleget az ENSZ terrorizmus elleni egyezményeiből eredő kötelezettségüknek”.

Megjegyezte, hogy a német hatóságok csak egy gyanúsított ellen adtak ki elfogatóparancsot a támadással kapcsolatban, egy ukrán állampolgár ellen, aki állítólag egy ugyanabból az országból származó csoport tagja. Közben Tyapkin szerint a német média továbbra is azt állítja, hogy a gyanúsítottaknak talán nincs is közük egy adott országhoz.Valószínűnek tűnik, hogy a német nyomozást „anélkül zárják le, hogy azonosítanák az Északi Áramlat elleni merényletek mögött álló valódi bűnösöket” – jelentette ki Tyapkin, hangsúlyozva, hogy Oroszország nem fogadja el ezt az eredményt.

Elolvasom a cikket