Meghatározták a koffein pontos mennyiségét, amely károsíthatja a szívet

A napi 400 mg-nál több koffein rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegség valószínűségét az egészséges embereknél – állapították meg indiai tudósok. Ez az anyagmennyiség körülbelül négy csésze kávébabból vagy mindössze néhány doboz energiaitalból nyerhető.

A kísérletben 92 egészséges, 18 és 45 év közötti önkéntes vett részt, akik közül minden ötödik naponta nagy dózisú koffeint kapott. A kutatók megállapították, hogy a napi 400 mg-nál több koffein a szívritmus és a vérnyomás emelkedésével járt együtt. Ez a hatás még kifejezettebb volt azoknál, akik naponta több mint 600 mg koffeint fogyasztottak, ami körülbelül hat-hét csésze feketekávénak felel meg.

A tanulmány szerzői szerint a koffein autonóm idegrendszerre gyakorolt hatása a szív túlzott megterheléséhez vezethet. A hipertónia, vagyis a magas vérnyomás növeli az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a szívroham, a stroke, a szívelégtelenség, az aneurizma és a krónikus vesebetegség, ami miatt a betegséget gyakran „csendes gyilkosnak” nevezik.

Elolvasom a cikket