Megtalálták a templomot ahol Jézus csodákat tett

Mindez az Izraelben régészeti ásatásokat végző kutatók sikerének köszönhető. A feltárt leletek az újszövetségi szövegekben leírtakhoz kapcsolódnak. Ezek Jézus tevékenységét írták le Chorazin térségében, ahol a 20. század elején egy ősi település létezésére utaló romokat találtak.

Ami az állítólagos zsinagógát illeti, ahol a csodás gyógyulások történtek,csak most találták meg. Illetve ami megmaradt belőle. A régészek egy körülbelül a 3-4. századból származó templomban dolgoztak. Amikor a templom padlóját eltávolították, nagy, az épületnél több száz évvel idősebb, szabad szemmel is látható sziklákat találtak.

A Jézus Krisztushoz hasonló alak létezése vitán felül áll. Természetesen a Jézus életéről szóló különböző történetek valóságtartalmának kérdése sokkal nagyobb kihívás elé állítja a kutatókat. És még ha az izraeli ásatásokból származó legújabb sikerek nem is szolgáltatnak új információkat a csodás gyógyulásokról, lehetővé tehetik a Jézus által végrehajtott tanítások jobb megértését.

A régészek azt állítják, hogy megtalálták annak a templomnak a maradványait, ahol Jézus a tanításait végezte és csodatévő gyógyításokat hajtott végre.

Az expedíció résztvevői szerint egy első századból származó zsinagóga maradványaihoz jutottak el. Ez összhangban lenne Jézus életrajzával, de maguk a résztvevők is hangsúlyozzák, hogy nagyon fontos lesz további bizonyítékokat gyűjteni az eddigi beszámolók megerősítésére vagy megkérdőjelezésére. A feltárt kőzetek datálása nem lehetséges, de a közelben talált leletek tekintetében talán sikerülhet.

Elolvasom a cikket