Megtalálták az időskori életerő megőrzéséhez szükséges italt

A vizsgálat mintegy 20 évet ölelt fel, és mintegy 12 ezer, 45 és 74 év közötti ember bevonásával készült. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki, amelyekben megadták az általuk fogyasztott tea és kávé mennyiségét, valamint információkat szolgáltattak szociodemográfiai jellemzőikről, kórtörténetükről, magasságukról, testsúlyukról, táplálkozási szokásaikról, fizikai aktivitásuk szintjéről és alvásuk időtartamáról.

A második fázisban az önkéntesek beszámoltak súlyuk és egészségi állapotuk változásáról. Évekkel később a jólétükről és a mobilitásukról is szolgáltattak információkat. A résztvevők átlagéletkora ebben a szakaszban 73 év volt.
Az adatok elemzése eredményeként a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kávé, a fekete és a zöld tea fogyasztása – más tényezőktől függetlenül – összefüggésbe hozható az időskori fizikai gyengeség valószínűségének jelentős csökkenésével. Ezek az eredmények alátámasztják, hogy a kávé és a tea mint napi italok segíthetnek az aktív életmód fenntartásában és az időskori egészség megőrzésében.

Elolvasom a cikket