Oroszország nemkívánatos szervezetnek minősítette George Clooney alapítványát

MH
2024. augusztus 19. hétfő. 16:05

A főügyészség hétfői közleményében azt írta, hogy a CFJ, amelyet George Clooney színész és filmrendező, valamint felesége, Amal Clooney emberi jogi ügyvédnő alapított, „hollywoodi módon Oroszország lejáratásán dolgozik”.

Azzal is vádolta az alapítványt, hogy „az országból elmenekült álhazafiakat”, valamint szélsőséges és terrorista szervezetekkel kapcsolatban állókat támogat.

„A Madison Avenue „igazságért harcolók” humanitárius eszmék álcája alatt támogatják az orosz felső vezetés felelősségre vonására irányuló kampányt, és nyilvánosan terjesztik a külföldi ügynökökre és a nem kormányzati szervezetekre vonatkozó orosz jogszabályok negatív álszakértői értékeléseit” – tették hozzá a tisztviselők.

A CFJ többször elítélte Oroszország Ukrajna elleni hadműveletét, és támogatta az állítólagos háborús bűnök miatti felelősségre vonást, amit Moszkva következetesen tagadott.

Májusban Anna Neistat, az alapítvány Docket projektjének jogi igazgatója azt mondta, hogy a CFJ azt szeretné, ha a Nyugat felelősségre vonná az „orosz propagandistákat”, különösen az ukrajnai konfliktusról tudósító újságírókat. A vitatott megjegyzések bírálatokat váltottak ki Moszkvából, amely „őrülteknek” nevezte az alapítványt, és arra szólította fel a nemzetközi szervezeteket, hogy vizsgálják ki „az orosz újságírók ellen irányuló támadást”.

A kritikával szembesülve maga Clooney is jelentéktelennek minősítette a vitát, azt közölve, hogy „valaki az alapítványából rosszul fogalmazott”. „Mi a Clooney Alapítványnál soha nem támadunk újságírók ellen, még akkor sem, ha nem értünk velük egyet” – tette hozzá.

A „nemkívánatos” szó egy jogi kifejezés, amelyet olyan külföldi szervezetekre alkalmaznak, amelyekről úgy ítélik meg, hogy veszélyt jelentenek Oroszország alkotmányos rendjére, védelmére vagy biztonságára. Az ilyen címkével ellátott szervezeteknek tilos nyilvános rendezvényeket tartaniuk és promóciós anyagokat terjeszteniük Oroszországban, és súlyos pénzbírsággal vagy büntetőjogi felelősségre vonással kell számolniuk, ha megszegik a megjelölésükben foglalt feltételeket.

Elolvasom a cikket