Az agy-gerincvelői folyadék szivárgásának tünetei

Az áttetsző liquor az agyat és a gerincvelőt párnázza, ellátja őket tápanyagokkal és eltávolítja a salakanyagokat az idegrendszerből. Ha szivárog, akkor a dura materben lévő repedésen vagy lyukon keresztül szivárog ki. Ez történhet trauma vagy véletlen szúrás következtében az orrmelléküregeken, az agyon vagy a gerincvelőn végzett beavatkozások során. Előfordulhat spontán, nyilvánvaló ok nélküli agy-gerincvelői folyadékszivárgás is.

Kezdetben úgy gondolták, hogy az agy-gerincvelői folyadék szivárgása viszonylag ritka, a becsült éves előfordulási gyakoriság 5/100 ezer ember. A tudatosság növekedésével és a képalkotás fejlődésével azonban kiderült, hogy gyakrabban fordulnak elő. A középkor, a női nem és bizonyos kötőszöveti betegségek: az Ehlers–Danlos-szindróma és a poszturális ortosztatikus tachikardia szindróma elismert kockázati tényezők.

A liquorszivárgás könnyen összetéveszthető migrénnel, arcüreggyulladással vagy allergiával. A legtöbbeknek olyan fejfájása van, amely fekvő helyzetben enyhül, álló helyzetben pedig súlyosbodik. Általában a tarkótájékon érezhető, és érintheti a nyakat és a lapockák közötti területet. Fülcsengés, látászavarok, memóriazavarok, tudatzavar, szédülés és hányinger is előfordulhat.

A kezelés magában foglalja a pihenést, a háton fekvést és a folyadékbevitel növelését. Hasznos lehet napi három-négy csésze kávé fogyasztása a tünetek enyhítésére és az agy-gerincvelői folyadék termelésének fokozására. Ha a konzervatív kezelés nem segített, epidurális vérfeltöltésre lehet szükség. Ennél az eljárásnál a karból vért vesznek, és azt a gerinccsatornába fecskendezik.

Elolvasom a cikket