A napi táplálkozás jelentős hatással van a máj állapotára. A Rush University Medical Centre-t képviselő orvosok azt javasolják, hogy jó egészségének megőrzése érdekében a napi étrendet gyulladáscsökkentő élelmiszerekkel kell gazdagítani, amelyek jellemzője az antioxidánsokkal való telítettség.
Mindenekelőtt zöldségeket és zöldeket kell enni – a szakértők azt tanácsolják, hogy szinte minden étkezésnél használjuk őket.
A máj is „szereti” a sovány fehérjét – forrásai a sovány húsok, baromfi, hal, hüvelyesek.
A máj számára az egyik legkárosabb termék a nagy mennyiségben fogyasztott cukor. Mennyiségét gondosan ellenőrizni kell, ha bármilyen életkorban egészséges májat szeretnénk. De olyan emberek étrendjében is megnevezték az orvosok a májromboló élelmiszereket, akik nem fogyasztanak cukrot. A szerv állapotát különösen a magas sókoncentráció és a káros zsírok befolyásolják negatívan.
„Ha lemondunk az édes italokról és a süteményekről, de a hamburgerekre és a sült húsokra hagyatkozunk, a májunk nem lesz könnyebb. Az ilyen ételek gyulladást okoznak és hozzájárulnak a zsír felhalmozódásához a szervben” – figyelmeztettek a görög orvosok.
Emlékeztettek a dohányzás, az alkohol és a kontrollálatlan gyógyszeres kezelés káros hatásaira is.