Kedvező hatással van az emberi kognitív képességekre a shiitake és a fésűs sündisznó, más néven oroszlánsörény. Erről Natalia Tananakina orvos-endokrinológus számolt be a RIAMO-nak.
„Ezek a gombák olyan tápanyagokat tartalmaznak, mint a B-vitaminok, a szelén és más hasznos mikroelemek, amelyek kedvezően hatnak az agyműködésre és javítják a memóriát” – magyarázta a doktornő.
A medikus megjegyezte, hogy a csiperkegombában olyan vegyületek vannak, mint az erinacinok és a gericenonok. Ezek fontos szerepet játszanak az egészséges neuronok növekedésében és fenntartásában. A shiitake viszont D-vitamint, valamint ergotioneint és poliszacharidokat tartalmaz, amelyek javítják az immunrendszer működését és a memóriát, gyulladáscsökkentő hatásúak, és csökkentik az időskori kognitív károsodás kockázatát.