Erőset mondott Petr Pavel

Immár Petr Pavel is felsorakozott azokhoz a nyugati politikusokhoz, akik finom jelzéseket küldenek Kijevbe, mely szerint ideje lenne valamiképpen kiegyeznie Moszkvával. A cseh államfő a Novinky.cz hírportálnak a miap azt mondta, nem hiszi, hogy a teljes terület feletti ellenőrzés helyreállítása előfeltétele Ukrajna NATO tagságának. Ha van demarkáció, akár egy adminisztratív határ, akkor ezt ideiglenesnek tekinthetjük, és felvehetjük Ukrajnát a NATO-ba azzal a területtel, amelyet akkor ellenőrizni fog – fogalmazott a politikus.

Pavel példaként Nyugat-Németországra mutatott rá, amely 1955-ben csatlakozott a NATO-hoz, amikor Németország felosztását a nyugati államok nem fogadták el, a keleti zónát pedig megszállta a Szovjetunió. Pavel amúgy hírhedt oroszfóbiában szenved, s ezt lépten-nyomon hangoztatja is. Igaz, korábban ő maga is több alkalommal kiállt Ukrajna területi integritása mellett, de ez az álláspontja most e szerint némileg gyöngült.

Moszkva korábban többször hangsúlyozta, Ukrajnának le kell mondania minden területi követeléséről ahhoz, hogy a jövőbeni béketárgyalások sikerrel járjanak.

Elolvasom a cikket