Ilyen veszélyeket rejt a 140/50 feletti vérnyomás

Az arany standardnak a 120/80-as vérnyomást tekintik. Egyes orvosok még azt is mondják, hogy ez megegyezik az űrhajósokéval. A való életben azonban az ilyen értékek nem gyakoriak. Először is, minden a test egyéni jellemzőitől függ: a nyomás lehet valamivel magasabb vagy alacsonyabb, de egy személy számára ez lesz a norma. Másodszor, a szokásaink, a napi rutin, a stressz és még a táplálkozás is befolyásolja a számokat – írja a Sports.kz.

Előfordul, hogy a nyomás mérésekor egy személy jelentős különbséget észlel. A felső mutató magas, az alsó pedig alacsony. És ez valóban ok az aggodalomra – mondja Olga Bokeria kardiológus.

„Mit tegyünk, ha a nyomás 140/50? Igen, ilyen mutatók is előfordulnak! Leggyakrabban olyan betegségre utal, mint az aortabillentyű hibája, vagy az aortaelégtelenség” – mondja a kardiológus.

Az aortabillentyű-hiba súlyos kórképekre utal, és sebészeti beavatkozást igényelhet. Ebben az esetben a vér kiáramlása az egyik kamrából a szívbe károsodik.

A betegség lehet veleszületett és szerzett is – például a reuma, az endocarditis, a magas vérnyomás, az aneurizma és így tovább előrehaladottsága miatt. Nőknél gyakoribb, mint férfiaknál.

Ha észreveszi, hogy ilyen eltérő a felső és az alsó vérnyomásértéke, az első teendő, hogy időpontot kér egy vizsgálatra. Először is echokardiográfiát kell végezni, ami egy ultrahangvizsgálat, amely segít felmérni a szerv megfelelő működését.

Az orvos látni fogja, hogyan működik az aortabillentyűje. A vizsgálat eredményétől függően a kardiológus további kezelést ír elő, vagy megbizonyosodik arról, hogy nincs semmi baj a szívével.

Az aortaelégtelenség tünetei

Ha a betegség enyhe formában jelentkezik, előfordulhat, hogy az ember észre sem veszi. Érdemes azonban aggódni, ha a következő tünetek jelentkeznek: légszomj fizikai megerőltetéssel, éjszakai köhögés, nyugalmi légszomj, tüdőfájdalom.

„Általában a prognózis kedvező. A korai sebészeti beavatkozás javítja az emberi élet minőségét és időtartamát. Az erek vérrögök általi elzáródásának megelőzése érdekében azonban a mechanikus szívbillentyűvel rendelkező embereknek élethosszan véralvadásgátlót kell szedniük” – mondta az orvos.

Szívbillentyűhiba gyanúja esetén az orvos sztetoszkóppal is meghallgatja a beteg mellkasát. Az aortabillentyű elégtelenséget a bal kamrába visszaáramló vér okozta zajról ismeri fel. Ez a zaj különösen a szívcsúcs felett észlelhető.

A korai stádiumban a szívbillentyű-hibát gyógyszeresen kezelik. Ha az illető légszomjban szenved és/vagy fennáll a szív dekompenzációjának veszélye, a sebészek vagy megjavítják a billentyűt, vagy protézist helyeznek be.

Elolvasom a cikket