James David Vance jobbra akarja tolni Amerikát

A 2019-ben alapított Rockbridge Network az amerikai politikát jobboldali politikai csoportok központilag irányított hálózatán keresztül igyekszik befolyásolni, amelyet ugyanazok a mély zsebű technológiai befektetők támogatnak, akik Vance politikai felemelkedését is segítettek finanszírozni – írja a Reuters.

A Reuters és féltucatnyi, a csoportot ismerő forrás által átnézett három belső Rockbridge-dokumentumból azonban kiderül, hogy milyen ambíciói vannak, milyen nagyjából 75 millió dolláros költségvetéssel rendelkezik 2024-re, és milyen szerepet játszik a novemberi elnökválasztás befolyásolásában.

A Rockbridge bemutatja, hogy Trump Vance-nek a jelöltjeként való kiválasztása hogyan adhat erőt a republikánus üzletemberek egy új csoportjának: a nehézsúlyú technológiai befektetőknek, akik a messzemenő deregulációt támogatják. Sokan gyengíteni akarják a Wall Streetet szabályozó amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet, és csökkenteni akarják a kriptopénzek és a mesterséges intelligencia felügyeletét.

A Rockridge pénzügyi támogatása jól mutatja a Szilícium-völgy növekvő befolyását a konzervatív politikában, és a hagyományos, mély zsebű republikánus aktivistákhoz képest fejlődést jelent, akiknek politikai hálózatai elvesztették befolyásukat, mióta Trump átvette a párt irányítását.

A Rockbridge öt politikai csoportot és egy szuper PAC-ot felügyel, amelyek a jobboldali oknyomozó riportok finanszírozására, a közvélemény-kutatások támogatására, a szavazók aktivizálására a csatatéren lévő államokban és az egyházi hívők politikai aktivizmusra való ösztönzésére összpontosítanak – olvasható a Rockbridge hétoldalas tájékoztatójában, amelyet az adományozóknak adtak ki a floridai Palm Beachen áprilisban tartott elvonulás előtt. A Super PAC-ok – a politikai akcióbizottságok rövidítése – korlátlan mennyiségű pénzt költhetnek független kampányra a jelöltek mellett.

Vance, akit a tájékoztató a Rockbridge társalapítójaként jelöl meg, a jelek szerint nem áll hivatalos kapcsolatban a csoporttal. Egy résztvevő és az esemény napirendjét ismertető feljegyzés szerint azonban informális kapcsolatokat tart fenn, és áprilisban több mint 100 taggal és adományozóval beszélt, akik a félévente megrendezésre kerülő elvonuláson gyűltek össze.

Vance egyik régi munkatársa, Chris Buskirk republikánus üzletember a Rockbridge másik alapítója. A Rockbridge Network adományozói tevékenységét a Rockbridge Network LLC, egy delaware-i nonprofit vállalat végzi, amely segít a hálózat politikai csoportjainak adományok kezelésében. Tulajdonosai nem szerepelnek a vállalati nyilvántartásban.

Két belső dokumentum és egy kampánytisztviselő szerint a Rockbridge két tisztviselője, akik az adományozói kapcsolatokkal és adományokkal foglalkoznak, szintén tagjai Vance jelenlegi adománygyűjtő csapatának. A Rockbridge adományozói közül sokan támogatják Vance-t politikailag.

Vance szóvivője nem kívánt nyilatkozni a Rockbridge-ről. A Trump-kampány nem válaszolt a hálózat szerepére és a kampány legalább két munkatársához fűződő kapcsolataira vonatkozó kérdésekre.

Elolvasom a cikket