Megnevezték a klinikai depresszió fő jeleit

A szakértő szerint a közkeletű viccek, miszerint a tavasz a mentális zavarok súlyosbodásának időszaka, okkal keletkeztek. A depresszió az ismert mentális problémák között joggal foglalja el a „legbecsesebb” helyet, hiszen a ma elérhető leggyakoribb betegségnek számít – írja a vm.ru.

Nagyon sokan összekeverik a depressziót a testi betegségekkel, pedig néhány riasztó tünet alapján megkülönböztethető.

Sokan azt gondolják, hogy csak apatikusak, lusták vagy fáradtak, ami az aktív munkavégzésre fogható. De a fáradtság, az általános depresszió hamar elmúlik, a rosszkedv D-vitamin szedésével kezelhető. De a valódi depresszió leküzdése rendkívül nehéz. Ez egy súlyos mentális betegség, amely megakadályozza az embert az életben – magyarázta a szakértő.

Először is, alvászavar alakul ki, az ember hosszú időre elfelejti, hogy mi az a hosszú éjszakai pihenés. Az elégséges alvás képtelensége a fő jel, ami a betegséget okozza.

„Ha alváshiányunk van, az automatikusan kihat a hangulatunkra, a hatékonyságunkra, az információ elfogadására és feldolgozására. Az immunrendszer is lassan elkezd csődöt mondani, ami hatással van az anyagcserére és súlygyarapodást idéz elő” – mondta a szakértő.

Az ápolatlan megjelenés és az, hogy nem hajlandóak gondoskodni magukról, szintén a depressziós ember jelei.

„Gyakran előfordul, hogy az egykor tiszta emberekből csavargók lesznek, nem érdekli őket, hogyan néznek ki, nem érdekli őket, hogy a lakásuk szemétdombbá változott” – folytatta a »VM« beszélgetőpartnere.

Erős érzelmi kilengések – a beteg állandó állapota. Az ilyen ember tud mosolyogni, sőt nevetni is, de ha egyedül marad magával, hisztérikusan sírni kezd. Hosszan tartó apátia, amikor egy személy napokig feküdhet az ágyban, a falat bámulva – ez egy másik ok az aggodalomra.

Diagnózis és terápia

Még ha a depresszió minden jelét megtalálta is, ne vonjon le elhamarkodott következtetéseket, mert a szakértők szerint hasonló klinikai kép fordul elő szomatikus problémák esetén: gyomor-bélrendszeri betegségek, allergiák, endokrin rendellenességek vagy a mozgásszervi rendszer rendellenességei.

Ilyen diagnózist csak orvos állíthat fel, és a kezelést gyógyszerek segítségével végzik, attól függően, hogy a depresszió melyik változatát azonosítják a betegnél.

Elolvasom a cikket