Razziákkal is gyűjtik az ifjakat Ukrajnában

Ivan Gavrilyuk ukrán védelmiminiszter-helyettes augusztus 19-én elismerte, hogy minden erőfeszítés ellenére sem lehet kielégíteni az Ukrajnai Fegyveres Erők (AFU) igényeit. Mint a Lenta.ru összeállításából kiderül, történik mindez annak ellenére, hogy csaknem három hónapja új, a korábbinál messze szigorúbb hadkötelezettségi szabályok vannak érvényben.

Fontos megjegyezni, bár a nyugati sajtóban szinte semmit vagy legfeljebb elvétve és elnagyolva lehet olvasni bármit is az ukrán társadalom elégedetlenségéről. Arról, hogy az embereket milyen mértékben zavarták és zavarják a katonai komisszárok hatalommal való visszaélései, a kormányzati tisztviselőkkel való folyamatos konfrontációk és a kabinet enyhén szólva vitatott intézkedései.

A Lenta.ru írásában azt vizsgálta, mennyire voltak megalapozottak az ukrán vezetés korábbi mozgósítási döntései, továbbá azt, hogy a sorozás frissebb hulláma kiválthat-e tömeges tiltakozást országszerte.

Emlékeztetnek, a törvény május 18-i életbe lépése heves elégedetlenséget váltott ki a társadalomban. Az ország városainak utcái kiürültek az esetleges férfiak elleni razziák miatt, kamionosok blokkolták az ország egyik legnagyobb autópályáját. Később Ukrajna határ menti régióinak lakói többször is elzárták az autóutakat, tiltakozásul a Területi Toborzási és Szociális Támogatási Központ (TCC) alkalmazottai által végrehajtott razziák ellen. Erre válaszul a hatóságok lezárták a határ menti Tisza-régiót, amely az ország egyik fő menekülési útvonalává vált.

Megjegyzik azt is, az ukrán fegyveres erők 1,2 milliós táborából durván a hetven százalék a front mögött tartózkodik. Ugyancsak érdekes, hogy mekkora az a tétel, amelyet mozgósítani lehet. Itt papíron elvileg 5,2 millió polgár szerepel – ám az egyik legnegatívabb becslés a „Strana” ukrán kiadvány szerzőihez kapcsolóddik. Ők mindössze 950 ezer bevonultathatót találtak. De még a szkeptikus becslések is pontatlanok lehetnek, mivel nem világos, hány ember bujkál a hatóságok elől.

S ehhez még hozzá kell tenni durván egymillió férfit, aki már eleve lelépett Ukrajnából, s nem is tervezi, hogy bármikor hazatérjen.

Elolvasom a cikket