Rózsaszín zaj: válasz az alvásproblémáinkra?

Mi az a rózsaszín zaj?

A leghíresebb valószínűleg a fehér zaj, amely az összes hallható különböző hangfrekvencia egyfajta összemosása. Ami kijön, az egy homályos, folyamatos sziszegő zaj, amely hasznos lehet más, zavaróbb hangok elnyomására.

A rózsaszín zaj szintén minden frekvenciát tartalmaz, de oktávonként három decibellel csökkenő intenzitással – minél magasabb a frekvencia, annál alacsonyabb az intenzitás. Ez azt jelenti, hogy a fehér zajnál mélyebb hangot hallunk, amit egyesek kellemesebbnek találnak.

Érdekes tény: ahogy az Air Canada elmagyarázza, a repülőgépek utasterében lévő háttérzaj – amelyet sokan fehér zajnak gondolnak – technikailag rózsaszín zaj.

Azt gondolhatnánk, hogy mindez csak a fizikusokat érdekelheti, de a rózsaszín zajnak van néhány fontos gyakorlati alkalmazása. Az intenzitás fokozatos csökkenése, amely a rózsaszín zajt „rózsaszínűvé” teszi, hasonló ahhoz, ami a nem elektromos hangszereknél megfigyelhető, ezért használják a hallgatószobák és előadótermek akusztikájának tesztelésére és a hangrendszerek térhez való kiegyenlítésére.

Mindez nagyon hasznos, de honnan jött a kapcsolat az alvással?

Segíthet a rózsaszín zaj az alvásban?

Tisztán gyakorlati szinten, ha zajos környezetben próbál aludni, hasznos lehet egy állandó, alacsony szintű háttérhang, amely elfedhet más, változó zajokat. A fülzúgással küzdő emberek egy másik csoportja, akik számára hasznos lehet a háttérzaj, amely segít elterelni a figyelmet a fülzúgásról vagy a fülcsengésről.

Vannak, akik szeretik a ventilátorokat, mások az eső hangjait vagy a nyugtató erdei zajokat. A YouTube-videók és az Alexa megkérdezése között minden eddiginél könnyebb a hálószobai hangzásvilágot a saját ízlése szerint kialakítani. Az utóbbi években azonban az emberek elkezdték azt sugallni, hogy a zajok bizonyos színei különleges előnyökkel járhatnak.

Objektum doboz

Egyelőre nincs túl sok kutatás ebben a témában. Egy szisztematikus áttekintés, amely az alvás közbeni folyamatos zajokat vizsgálta – nem csak a rózsaszín zajt –, arra a következtetésre jutott, hogy több kutatásra van szükség annak megerősítéséhez, hogy ez egyáltalán hasznos-e. Eközben sokan az anekdotikus bizonyítékokra hagyatkoznak, amikor kedvenc alvási hangjaik kiválasztásáról van szó.
Az egyik tudós, aki ezt részletesen vizsgálja, dr. Roneil Malkani a Northwestern University Feinberg School of Medicine munkatársa. Malkani és munkatársai végeztek néhány kisebb vizsgálatot, amelyekben a rózsaszín zaj alvásra és általános agyműködésre gyakorolt hatását vizsgálták.

Malkani az AP-nek elmondta, hogy a rózsaszín zaj frekvenciái „nagyon hasonlítanak az agyhullámok frekvenciáinak eloszlásához, amelyet a lassú hullámú alvásban látunk, mivel ezek nagy, lassú hullámok”.

Nemrégiben egy tanulmány azt vizsgálta, hogy az alvásra gyakorolt bármilyen hatás megismételhető-e több éjszakán keresztül. Ebben 15 Alzheimer-kóros beteg vett részt – ismét kis mintaszámú, de az ilyen kutatások gyakorlati megvalósítása miatt gyakran ez a helyzet –, akik két héten keresztül minden éjjel egy fejpántot viseltek, amely rögzítette az alvási adataikat, és rózsaszín zajstimulációt alkalmazott.

Összességében a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az akusztikus szimuláció ígéretes módja az alvás javításának, de megjegyezték, hogy a vizsgálatban részt vevő egyes emberek tapasztalatai nagyon eltérők voltak. Azt sugallják, hogy személyre szabott megközelítésre lehet szükség ahhoz, hogy az emberek valóban a lehető legtöbbet hozzák ki egy ilyen beavatkozásból.

Egy másik, 2023-ban készült friss tanulmány 72 egyetemi hallgató adatait tartalmazta, és azt vizsgálta, hogy az alvás közbeni rózsaszín zaj milyen hatással van a belátásra, ami egy összetettebb kognitív folyamat, mint az egyszerű memóriakonszolidáció. A hallgatókat három csoportra osztották: az egyik csoportot egy 12 órás etap végén vizsgálták, a másikat alvás után, stimuláció nélkül, az utolsó csoportot pedig rózsaszín zajjal való alvás után.

A szerzők meglepődve tapasztalták, hogy a rózsaszín zaj nem segítette a diákok teljesítményét abban a feladatban, amely az éleslátásukat tesztelte.

„Összességében az eredményeink kérdéseket vetnek fel a nyílt hurkú rózsaszín zajnak alvás közbeni expozíciónak tulajdonított kognitív előnyökkel kapcsolatban, és azt mutatják, hogy ez káros hatással lehet az éleslátásra és a kreativitásra” – zárta a csapat. Ez nem jelenti azt, hogy a rózsaszín zaj soha nem lehet hasznos alvássegítőként, de „a rózsaszín zajjal való alvás költség-haszon arányát ezért mindig figyelembe kell venni”.

Egy újabb ok, amiért további kutatásokra van szükség, mielőtt a tudósok teljes szívvel ajánlani kezdenék ezt a beavatkozást.

Érdemes kipróbálni a rózsaszín zajt, hogy segítsen elaludni?

Bár az eddigi adatok sok szempontból ígéretesnek tűnnek, még hosszú út áll előttünk, mire a tudósok valóban tudni fogják, hogy milyen módon lehet ezt a kezelést a legjobban alkalmazni. Az olyan korlátozások, mint a kis mintanagyság, azt jelentik, hogy a kutatásból még nem lehet határozott következtetéseket levonni, és a 2023-as tanulmányhoz hasonló eredmények azt sugallják, hogy – mint a legtöbb dolog az egészségügy és az orvostudomány világában – a rózsaszín zaj nem lesz egyszerű csodaszer az alvási problémákra.

Mindezek után, ha egy rózsaszín zajos videót játszik le a YouTube-on, miközben megpróbál elaludni, valószínűleg nem okozhat jelentős kárt, ha alkalmi álmatlansággal küzd.

„Az alvása minőségére vonatkozó nézőpontja jelentős hatással van arra, hogy hogyan érze magátd” – mondta dr. Nathanial Watson neurológus a Right as Rain by UW Medicine számára adott interjúban. „Ha úgy gondolja, hogy a rózsaszín zaj segíthet önnek, az erősebb lehet, mint az, hogy ez objektíven bizonyított-e vagy sem”.

Elolvasom a cikket