A kurkuma veszélyei a májra

A kurkuma egy fűszer, amely kurkumint, egy antioxidáns pigmentet tartalmaz. A kurkuma segíthet számos gyulladásos állapot, többek között az porckopás, a szezonális allergia és a légúti fertőzések kezelésében. Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a kurkuma javíthatja az olyan egészségügyi állapotokat, mint a depresszió, a hiperlipidémia és az Alzheimer-kór.

Ennek ellenére a Health.com azt írja, hogy a kutatások szerint van néhány kellemetlen mellékhatása és kockázata, amire érdemes odafigyelni.

Gyomor-bélrendszeri rendellenességek

A kurkuma által okozott leggyakoribb mellékhatások a gyomor- vagy emésztési zavarokhoz kapcsolódnak, mivel a gyomor-bélrendszer nem szívja fel jól a kurkumát. Ezek a mellékhatások a kurkuma nagyobb adagjainál gyakoribbak, és a következők: hasi puffadás, székrekedés, hányinger vagy hányás, savas reflux.

Bőrkiütés

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a bőrre felvitt kurkumát vagy kurkumint tartalmazó termékek egyes esetekben bőrkiütéseket okozhatnak.

Fokozott vérzésveszély

A kurkuma vérhígító tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a fűszer vélhetően közvetlenül blokkolja a kalcium jelátviteli útvonalat, amely elengedhetetlen a véráramlás normalizálásához a szervezetben.

Ezért a véralvadási zavarokban, például hemofíliában szenvedőknek óvatosnak kell lenniük a kurkuma és a kurkuma-kiegészítők használatakor. Ez vonatkozik azokra is, akik olyan gyógyszereket vagy kiegészítőket szednek, amelyek hígíthatják a vért.

A vérzés mellékhatásai közé tartozhat a könnyű véraláfutás, a rendellenes vérzés (orrvérzés, fogínyvérzés) és a székletben vagy vizeletben lévő vér.

A vércukorszint csökkenése

A kurkuma csökkentheti a vércukorszintet (glükóz), különösen a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. A túl alacsony vércukorszint jelei és tünetei közé tartozik a szapora szívverés, idegesség, fejfájás és megváltozott mentális állapot.

Májkárosodás

A kurkuma fogyasztása során jelentett legsúlyosabb mellékhatás a májkárosodás. A kurkuma májkárosodásáról beszámoló tanulmányok szerint ez a mellékhatás a kurkumin nagy dózisai, azaz napi 250 és 1800 mg között jelentkezik.

A májkárosodásra példa a májgyulladás (májgyulladás), a kolesztázis (amikor az epeáramlás a májból megáll vagy lelassul) és a májsejtek károsodása. A májkárosodás gyakori tünetei közé tartozik a sárgaság (a szemfehérje és a bőr sárgás színe), a hasi fájdalom, a bőrviszketés, a hányinger és a sötét vizelet.

Milyen dózisú kurkuma tekinthető biztonságosnak?

A kurkuma napi 3 grammig kúraszerűen, azaz három hónapig biztonságosnak tekinthető. A legfeljebb 8 gramm kurkumint tartalmazó termékek két hónapig tartó napi használata biztonságosnak tekinthető. Az FDA a kurkumát napi 4000-8000 mg-os adagokban biztonságosnak tartja.

Nem ismert, hogy a kurkuma szedése biztonságos-e terhes vagy szoptató emberek számára. Jobb, ha kerüljük az ilyen kiegészítők szedését, vagy konzultáljunk orvosunkkal.

Elolvasom a cikket