Az egyik legsúlyosabb ráktípus első tünete

A szájüregi rák egyik figyelmeztető jele evés közben jelentkezhet. A National Institute of Dental and Craniofacial Research rámutatott, hogy évente 100 ezer felnőttből nagyjából 11,5-nél diagnosztizálnak szájrákot, ami világszerte évente mintegy 650 ezer esetet jelent. A tünetek az ínytől kezdve a nyelvig vagy akár az arc belső részéig és az ajkakig bárhol jelentkezhetnek.

A szájüregi rákot rágás vagy nyelés közbeni problémák és fájdalom is jelezheti. Azoknak a betegeknek, akik három héten túl tartós szájüregi fekélyt, a nyak, a torok vagy az ajkak körül bármilyen csomót tapasztalnak, fel kell keresniük a háziorvosukat. A szájban jelentkező folyamatos kellemetlen érzés, a beszéd nehézségei vagy a tartósan rekedt hang szintén a szájrák tüneteihez kapcsolódnak.

Az erek törékennyé válhatnak és könnyen megrepedhetnek, ami vérzéshez vezethet. A szájüregi rák gyakran krónikus gyulladást okozhat, ami hajlamosabbá teheti a szöveteket a vérzésre. Ha más tünetekkel, például tartós sebekkel, csomókkal, fájdalommal vagy nyelési nehézségekkel párosul, az szájüregi rákra utalhat – mondta Dr. Smita Mehra, a The Neem Tree Dental Practice vezető fogorvosa az Expressnek.

Fontos tudni, hogy a szájrák kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával fokozódik, jellemzően 66 és 70 éves kor között diagnosztizálják az egyéneket. Azonban a korai diagnózis kulcsfontosságú, ezért javasolják az orvosok, hogy a kellemetlen panaszokra jobban figyeljen oda mindenki.

Elolvasom a cikket