Fáradtak a szemei?

Az otthoni világítás befolyásolhatja a látást?

Az American Journal of Public Health című folyóiratban 2021-ben közzétett tanulmány szerint a fényes, hideg, fluoreszkáló fény által okozott szembetegségek száma 12 százalékkal nőtt.

Milyen világítás veszélyes a látásra?

A világítás lehet természetes és mesterséges eredetű. A látásunkat leginkább az ultraibolya sugárzás károsítja, amelyet bármilyen típusú világítás előidézhet.

Ha a villanykörtékről beszélünk, a legrosszabbul a fénycsövek és egyes LED-lámpák erős fehér és hideg fényét érzékeli a látásunk. Ezek az izzók káros villogást produkálnak.

Szabad szemmel nem látható, de ha a telefon kameráján keresztül nézi a lámpákat, láthat bizonyos fényingadozásokat.

Az ilyen fénynek való tartós kitettség gyorsan elfáraszthatja a szemét, és rosszul érezheti magát. Az elégtelen vagy nagyon erős fény szintén hatással van a közérzetünkre.

Milyen fény jó a szemnek?

A fénynek különböző színei és különböző fényereje van. Ajánlott különböző színhőmérsékletű fényforrásokat használni a helyiségekben, mivel tudományosan bizonyított, hogy a színhőmérséklet közvetlen hatással van a fizikai és érzelmi állapotunkra.

Az ember számára a legkényelmesebb fény a lágy, meleg napfény. Általánosan elfogadott, hogy a fény a következőkre oszlik:

– meleg (2700-3000 Kelvin),

– semleges (3000-4000 Kelvin),

– hidegfehér (4000-6500 Kelvin).

A mesterséges meleg fényforrások lehetnek izzók és LED-ek. Ezek azok, amelyek a legkevésbé terhelik a szemünket. A 2700 és 4500 K közötti színhőmérsékletű semleges vagy meleg világítás optimális az emberi szem számára – a helyiség rendeltetésétől függően.

A semleges fény (ideális az irodába és a gyermekszobába) elősegíti a koncentrációt és a munkakedvet. Hangulatos és pihentető érzést biztosít a meleg fény (ideális hálószobába vagy nappaliba).

Amikor izzókat vásárol az otthoni lámpatestekhez, mindig figyeljen a színhőmérsékletre, mivel az 5000 Kelvin feletti világítás vizuális kellemetlenségeket és általános fáradtságot okozhat. Ahidegfehér fény stimuláló, serkentő hatást vált ki.

Melyik izzót válasszam?

A mai piac biztonságos és energiatakarékos fényforrások széles választékát kínálja. Az izzók különböző áron kaphatók és különböző célokat szolgálnak.

Meleg izzók. Ezek hagyományos izzók, amelyek egyenletes fényt biztosítanak villódzás nélkül. Általában ezek a legolcsóbbak, de ezek az izzók nem energiatakarékosak, így hosszú távon többe kerülnek, mint energiatakarékos társaik.

Halogén izzók. Bár ez az izzótípus gazdaságosabb, mint az előző, az uniós országokban alacsony energiahatékonyságuk miatt betiltották őket. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a halogén izzókból származó UV-sugarak nagy része a káros UVC-tartományba esik.

LED izzók. Ezek a legenergiatakarékosabb fényforrások, de drágábbak, mint az izzók. A LED izzók nem termelnek UV-sugarakat.

Kompakt fénycsövek (CFL-ek vagy ökolámpák). Kevesebb UV-sugárzást bocsátanak ki és energiatakarékosabbak, mint a fényes fehér izzók és fénycsövek. Kevésbé energiatakarékosak, mint a LED-izzók, de általában kevesebbe kerülnek.

A fentiekből arra következtethetünk, hogy ma a legjobb választás az otthoni és irodai világításhoz a LED izzók lesznek. Ezek környezetbarátok, energiatakarékosak és nincsenek káros hatással az egészségre.

Elolvasom a cikket