Így hat napi két csésze kávé vagy tea a szervezetre

MH
2024. augusztus 21. szerda. 19:48

Az Everyday Health azt írja, hogy egy tanulmányban mintegy 6000 kognitívan egészséges felnőttet vizsgáltak hét éven át, átlagosan 68 éves korukban. Az utolsó öt év alatt körülbelül 230 embernél alakult ki demencia. Azoknál, akik naponta legalább két csésze kávét ittak, 38 százalékkal kisebb volt a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik soha nem ittak kávét, a teázóknál pedig 36 százalékkal volt alacsonyabb a kockázat, mint azoknál, akik soha nem ittak teát.

„Ez valószínűleg az ezekben az italokban található magas polifenolszintnek köszönhető” – mondja dr. Frank B. Hu, a Harvard T.H. Chan School of Public Health professzora és a táplálkozástudományi tanszék vezetője. „A polifenolok olyan növényi vegyületek, amelyekről kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak, amelyek jótékonyan hatnak az agy egészségére.”

Egy másik vizsgálatban 8451 kognitívan egészséges felnőttet figyeltek meg kilenc éven át, 60 éves koruktól kezdve. Ez az elemzés az úgynevezett folyékony intelligenciára, vagyis az absztrakt gondolkodásra és a problémamegoldó képességekre összpontosított, amelyek a kor előrehaladtával természetesen csökkennek.

A kutatók azt találták, hogy a napi legfeljebb három csésze kávé fogyasztása a folyékony intelligencia szignifikánsan kisebb mértékű csökkenésével járt együtt, mint a napi négy vagy több csésze kávé fogyasztása. A tea esetében azt találták, hogy a napi egy vagy több csésze kávé fogyasztása a folyékony intelligencia kisebb mértékű csökkenésével járt együtt, mint a tea fogyasztása.

Milyen előnyökkel jár a kávé

„A jelenlegi intelligencia előnyeit a jó koncentráció és a gyors gondolkodás képessége adja, és ezt elvárnám a mérsékelt koffeinfogyasztástól” – mondja Dr. Glen Finney, a neurológia professzora és a Geisinger Egészségtudományi Főiskola memória és kogníció programjának igazgatója.

Úgy véli, hogy az ezekben az italokban lévő koffein mennyisége is közrejátszhat az agyműködésre gyakorolt hatásukban.

„De a jóból is lehet túl sok, és lehet, hogy a nagyon nagy mennyiségű kávé fogyasztása túl sok koffeint adhat, ami rossz teljesítményhez vezet, mert az agyunk túlterhelődik” – mondja Finney.

„A kávéban található egyéb anyagok is károsak lehetnek az agy egészségére, ha túlzásba viszik a fogyasztást” – mondja Yu Chen, PhD, a Grossman School of Medicine epidemiológiai professzora. „A kávéban más összetevők is lehetnek, például a cafestol, amelyek megemelhetik a koleszterinszintet, ami negatívan befolyásolhatja a gondolkodást.”

Elolvasom a cikket