Így jelzi a teste, hogy nem mozog eleget

Sokszor hiába a betervezett edzés, a mozgás a szabadban, valami mindig közbejön, főleg, ha sűrű a menetrend a hétköznapokban. A mozgásszegény életmód hátrányait sokszor azok is tapasztalják, akik ugyan eljárnak átmozgatni magukat, de túl kevés időt töltenek edzéssel. Bár minden mozgás számít, ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor érdemes sűríteni az edzései számát – ha pedig semennyi mozgás nem fér bele az életébe, akkor muszáj valahogy beiktatni, ugyanis a mozgásszegény életmód később súlyos betegségeket okozhat.

A mozgásszegény életmód szorulást okozhat. Ez a kellemetlen probléma nemcsak a helytelen étrend, de a mozgáshiány miatt is kialakulhat, hiszen ha valaki csak ücsörög egész nap, belül is passzívak lesznek a dolgok.

Sajgó ízületek

Feláll a székből, és belenyilall a térdébe, derekába a fájdalom? A merev ízületek sokszor komoly mozgásszervi betegségek jelei lehetnek, de van, hogy pusztán az az oka, hogy keveset mozog. Ha ugyanis nem használja eleget az ízületeit, fájdalmassá, merevvé válhatnak.

Hamar kifullad

Akárcsak az izmokat, a légzőszerveket is edzésben kell tartani; a rendszeres mozgás ugyanis a légzést segítő izmokat is karban tartja. Ha csak ritkán mozgatja át magát, akkor könnyen azt veheti észre, hogy a buszhoz rohanástól is annyira kifullad, mintha maratont futott volna.

Nyűgösség, ingerültség

Nemcsak a testi, a lelki egészségre is káros hatással van a mozgásszegény életmód; olyannyira, hogy enyhe depresszióhoz, szorongáshoz is vezethet. Egy kiadós kardióedzés – például gyors gyaloglás, biciklizés, úszás vagy futás – felpezsdíti a vérkeringést, és olyan hormonokat szabadít fele, amelyektől jobb kedve lesz. A mozgás közben elért sikerek pedig az önbizalmának is jót tesznek.

Folyton nassolna

Ha nincs az életében elegendő testmozgás, könnyen lehet, azon kaphatja magát, hogy hiába evett eleget, folyton rágna valamit. Bár tény, hogy edzés után az ember éhesnek érzi magát, a mozgás abban is segít, hogy az éhségérzetért felelős hormonok termelődésében egyensúly legyen; így nem fog olyankor is nassolnivalóra vágyni, amikor már evett.

Elolvasom a cikket