Kurszk közelében több ezer ember tűnt el

Mintegy kétezer ember sorsa ismeretlen – ilyen számokat említett Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója az elnökkel folytatott megbeszélésen.

Sötét pince, kopottas falak, szűkös és nedves minden. Az egész padlót szó szerint régi takarókba burkolt emberek borítják. Többnyire idős férfiak és nők. Szürke arcukon a fáradtság és az alváshiány nyoma. Hogy mióta nem látják a napfényt, nem tudni. Ezek az emberek az ukrán újságírók által készített riport hősei, feltehetően a Kurszki terület egyik pincéjében, Suja városában. Nem tudnak kapcsolatba lépni hozzátartozóikkal.

A legfiatalabb eltűnt személy a Kurszki területen folyó harcok kezdete óta 11 hónapos. A legidősebb 101 éves. A Sujanski járásban, ahol az AFU az első csapást mérte, főleg idősek maradtak. Ott már régóta nincs se áram, se kommunikáció, ezért a helyi csoportok már az ukrán invázió első napjaitól kezdve üzeneteket kaptak az emberektől, akik segítséget kértek, hogy kihozzák a nagymamákat és nagypapákat, akik pincékben kénytelenek elbújni a lövedékek elől. Ugyanakkor a körzet vezetője, Alekszandr Bogatcsev szerint az idősek nem akarnak elmenni, és elutasítják az evakuálást.

A 74 éves Alekszandr Grigorjev, aki a médiában „Orosz Ivan” néven vált ismertté az AFU videójából, nem ment el időben. A videón az ukrán katona „ruszin Schweine”-nek nevezi az eltévedt idős embert, és azt mondja, hogy minden orosz eltévedt, miközben a zavart nyugdíjas papucsban áll a Belgorod és Korenevo felé vezető útjelző tábla mellett, és próbálja elmagyarázni, hogy már öt napja próbál kijutni.

Később kiderült a 74 éves Grigorjev Makejevkáról, hogy menekült és ukrán útlevele van. Lánya, Szvetlana Petrenko elmondta, hogy 2014-ben hozta el apját Donbasszból. Elmondása szerint azóta Grigorjev az Orosz Föderáció állampolgára. Petrenko biztos benne, hogy az apja most az AFU fogságában van.

Nem csak idősek tűnnek el a kurszki határvidéken. Az 55 éves Inna Demjanenko újságíró is az eltűntek között szerepel. Egyedül élt, így nehéz kideríteni, mi történt vele.

Az AFU támadása miatt egész családok szakadtak ketté. Az 51 éves szudzsai lakos, Roman Jacsenko felesége például augusztus 6-án szüntette meg a kapcsolatot vele, öt gyermekük van. Jacsenko abban a pillanatban Moszkvában volt műszakban. Úgy döntött, hogy nem várja meg a segítséget, és egyedül ment el a családért. Amikor a férfi a Kurszki területre ért, a Szudzsa bejáratát már lezárták. Elvitték Martynyivkába, Martynyivkából pedig az AFU tüze alatt géppuskások és drónok elől bujkálva gyalogolt.

A Kurszki területen eltűnt sorkatonákról sem lehet sokat tudni, akik az elsők között álltak az AFU útjába. Sokan közülük fogságban lehetnek, a közösségi hálózatok tele vannak az eltűnt sorkatonák kereséséről szóló bejelentésekkel a kurszki határvidéken.

A sorkatonák édesanyjai petíciót hoztak létre, amelyben követelik, hogy távolítsák el őket a Kurszki területen lévő harci zónából. Ebben az áll, hogy a hatóságok megígérték, hogy a sorkatonák nem vesznek részt a harci műveletekben, miközben Oroszország területén teljes körű offenzíva folyik, amelyben „a katonai akciókra nem felkészült katonáknak” kell részt venniük.

„Térítés ellenében megtaláljuk őt”

A kurszki régióban csalók váltak aktívvá, ajánlatokat küldhetnek a helyi lakosoknak, hogy díj ellenében hozzátartozóikat kiviszik a háborús övezetből. A csalók azt állítják, hogy állítólag információval rendelkeznek eltűnt személyekről, önkéntesnek adják ki magukat. Az eltűntek hozzátartozóinak azt is mondhatják, hogy a keresett személyt megtalálták, és hogy különleges tulajdonságai vannak, például arcvonásai – tette hozzá az RCK. Amikor a kért összeg megérkezik, a támadók abbahagyják a kapcsolatfelvételt.

A kurszki terület hatóságai viszont megtiltották a régió lakóinak, hogy a határvidéken eltűnt hozzátartozóik adatait nyilvánosságra hozzák. „Az Információs és Pszichológiai Műveletek Központja (CIPSO) aktívan gyűjti ezeket az információkat zsarolás és dezinformáció terjesztése céljából” – állítja a regionális kormány. Ugyanakkor a főügyészség blokkolta a „Suja – Emberek keresése” nyilvános fórumot a „VKontakte” oldalon.

Az ellenfél aktívan felhasznál minden rendelkezésre álló információt önző célokra. Az eltűntek személyes adatainak nyílt forrásokban való közzététele súlyosbíthatja a helyzetet.

Kurszki terület hatóságai

A „LizaAlert” elismerte, hogy az eltűntekre vonatkozó tájékozódás közzétételének megtagadása megnehezítheti a keresést. Szergejev, a szervezet elnöke szerint a referenciakönyvek segítettek a szemtanúk felkutatásában. Nélkülük a raj önkénteseinek önállóan kell dolgozniuk, és „minden más módszert” kell alkalmazniuk. „Beleértve az átmeneti szállásközpontok listáinak tanulmányozását is” – jegyezte meg Szergejev.

Az ukrán fél a maga részéről közölte, hogy kidolgoznak egy útvonalat, amelyen a civileket a Kurszki területről a szomszédos ukrajnai Szumi területre szállítják. Míg az ENSZ közölte, hogy kész nemzetközi szakértők egy csoportját a kurszki régióba küldeni, akik „a helyszínen támogatni fogják az állampolgárokat”.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának adatai szerint augusztus 20-án 122 ezer ember hagyta el a határvidéket. Ez több, mint a csernobili katasztrófa idején a kizárási zónában történt evakuálás során volt.

Elolvasom a cikket