A Fed szeptemberi kamatcsökkentésre készül

MH/ MTI
2024. augusztus 22. csütörtök. 9:00
Frissítve: 2024. augusztus 22. 9:08

Ebben egyebek között az szerepel, hogy „a többség szerint ha a beérkező adatok megfelelnek a várakozásoknak, akkor a következő ülésen valószínűleg indokolt lenne a monetáris lazítás”. A szerdán este közzétett jegyzőkönyv szerint a FOMC tagjai körében felerősödött az vélemény, miszerint az infláció a kétszázalékos jegybanki cél felé közelít. A fogyasztóiár-emelkedés mértéke éves összevetésben 3,0 százalékra, tavaly június óta a legalacsonyabbra csökkent júniusban a májusi, 3,3 százalék után.

Piaci várakozások szerint a Fed száz bázispontú kamatcsökkentésről dönthet legközelebbi, szeptember 18-án záródó, kétnapos ülésén.

A jelenlegi kamatszint 5,25-5,50 százalék. A Fed 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított, tíz egymást követő kamatemelés után tavaly júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb 2023 júliusában emelte a kamatot, 25 bázisponttal, azóta pedig nyolc alkalommal nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

A kamatdöntők aggodalmukat fejezték ki az amerikai munkaerőpiac helyzetével kapcsolatban. Épp szerdán ismertették azt a módosított adatot, hogy az idén márciusig terjedő egy évben 2,1 millió új munkahely jött létre az Egyesült Államokban, kevesebb az eddig becsült, 2,9 milliónál.

Júliusban csaknem három éve a legmagasabb, 4,3 százalékos munkanélküliséget mértek az Egyesült Államokban. A FOMC tagjai szerint a ráta tovább nő az év végéig, majd stabilizálódik.

Elolvasom a cikket