Egyre több a cukorbeteg gyermek

A DiabMentor Műhely programban olyan pedagógusok vesznek részt, akik diabmentorként a cukorbeteg gyermekeket segítik az óvodákban, iskolákban. Az alapítvány által fejlesztett szakmai programban gyermekdiabetológus, dietetikus és pszichológus vezetésével a pedagógusok esettanulmányokon keresztül mélyebb ismeretanyagot sajátíthatnak el annak érdekében, hogy hatékonyabban végezhessék el feladataikat diabmentorként – írta meg a Patika Magazin.

DiabMentor Műhely néven új továbbképzést indított az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az Oktatási Hivatallal közösen.

Sikerrel futnak az Oktatási Hivatal és az alapítvány szervezésében a DiabMentor-alapképzések is, eddig csaknem 5500-an végezték el mind az elméleti, mind a gyakorlati képzést.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek esetében az óvoda, valamint az iskola 1–8. évfolyamán az érintett intézmény gondoskodik a napközbeni alapvető speciális ellátásról: a vércukorszint méréséről és a szükséges mennyiségű inzulin beadásáról a diabmentorok által.

A gyerekek érzékenyítését továbbra is kiemelt feladatának tekinti a civil szervezet. A 13-14 éves korosztálynak négy évvel ezelőtt elindított, TEENS elnevezésű egészségprogram célja felhívni a figyelmet azokra a krónikus betegségekre – pl. cukorbetegség, magas vérnyomás –, amelyek már a fiatalokat is érintik. A korosztály körében kedvelt okoseszközök által tanulhatnak az egészséges táplálkozásról, a test és lélek összhangjáról, az egészségmegőrzésről.

2018 óta számos általános iskolába jutott már el a Nemzetközi DiabéteszszövetségKIDS Programja, amelyet 6–14 éves általános iskolások, valamint szüleik és tanáraik számára hoztak létre. A program, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány valósít meg Magyarországon a cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és az 1-es típusú diabéteszes gyerekek elfogadására irányul. A TEENS és a KIDS támogatója a Sanofi. A képzési programok szeptemberben folytatódnak.

Elolvasom a cikket