Ez az igazi szuperélelmiszer

Fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz – írja a Sports.kz.

Ráadásul a hal alacsony kalóriatartalmú, szénhidrátok nélküli termék, így kiváló választás a kiegyensúlyozott étrendhez. Az eatthis.com kiadvány a halfogyasztás öt pozitív hatását tette közzé.

„A hal egy igazi szuperélelmiszer. Hihetetlen egészségügyi előnyei vannak” – jegyzi meg Dawn Jackson Blatner táplálkozási szakértő.

Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát

Négy, több mint 191 ezer felnőtt bevonásával végzett nemzetközi tanulmány elemzése szerint heti két adag (175 g) olajos hal fogyasztása csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát azoknál, akiknek már van szív- és érrendszeri betegségük. A JAMA Internal Medicine című folyóiratban megjelent publikáció szerint az olajos halakban található omega-3 zsírsavaknak köszönhetően 17 százalékkal csökken az újabb szívroham vagy a halálozás esélye.

Az Amerikai Szív Szövetség is heti két adag halat ajánl, a lazac, a szardínia és a tonhal a legjobb választás magas omega-3-tartalmuk miatt.

Javítja az agyműködést

A halakban található omega-3-ak javíthatják az agyműködést. A Columbia University Irving Medical Centre által végzett tanulmány szerint azok az idősebb nők, akiknek a szervezetében magas volt az omega-3 szint, jobb agyi egészséget mutattak. A rendszeres halfogyasztás segít ellensúlyozni az agy öregedésével járó gyulladást.

„A hal nemcsak az agy erősítését segíti, hanem javítja a kognitív képességeket is” – jegyzi meg Blatner.

Csökkenti a depresszió kockázatát

Ismét elmondhatjuk, hogy a hangulatunk függhet attól, hogy mit eszünk. Egy ausztrál tanulmány szerint azok az emberek, akik gyakrabban fogyasztottak tengeri herkentyűket, kisebb valószínűséggel szenvedtek depresszióban. Egy olyan sziget lakói, ahol nem volt gyorsétterem, jobb mentális teljesítményt mutattak a vérükben lévő magas omega-3 szintnek köszönhetően.

„Egyre több kutatás utal arra, hogy az alacsony omega-3 szint összefüggésbe hozható a depresszióval” – jegyzi meg Kathryn Brooking táplálkozási szakértő.

Javítja az alvást

A halfogyasztás, különösen a lazac fogyasztása pozitív hatással lehet az alvásra. A Journal of Clinical Sleep Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a rendszeresen halat fogyasztó férfiaknak jobb volt az alvásminőségük és a produktivitásuk a nap folyamán. Ez a hatás a halakban található D-vitaminnal állhat összefüggésben.

„Az omega-3 zsírsavak befolyásolhatják a melatonin termelését, ami elősegíti a jobb alvást” – teszi hozzá a táplálkozási szakértő.

Csökkenti az ízületi gyulladást

Egy tanulmány szerint a rendszeres halfogyasztás csökkentette a gyulladást a reumás ízületi gyulladásban szenvedők ízületeiben. Azoknál a betegeknél, akik hetente kétszer ettek halat, a betegség tünetei csökkentek.

Ha a halat beiktatja az étrendjébe, nemcsak a szív, az agy és az ízületek egészségét javíthatja, hanem csökkentheti a depresszió kockázatát, és javíthatja az alvását is.

Elolvasom a cikket