Ezek a a hajdina egészségügyi veszélyei

A hajdina sok vitamint és hasznos mikroelemet tartalmaz, serkenti a bélműködést, javítja az epeképződést, de nem szabad túlzásba vinniük a fogyasztását a gyomor- és bélrendszeri betegségekben szenvedőknek, mert görcsöt és puffadást okozhat – mondta Regina Nyikolajeva gyermekorvos a RIA Novosztinak – számol be a Sports.kz.

„Beszéljünk először az előnyökről: összetételében elég sok vitamint, mikroelemet tartalmaz, amelyek valójában értékes élelmiszerré teszik. Az oldhatatlan élelmi rost, amely az összetételének része, serkenti a bélperisztaltikát. Ez különösen hasznos a gyermekek, idősek számára, hogy rendszeresen tisztítsák a beleket. Plusz elősegíti a bélrendszerünkben élő, hasznos mikroorganizmusok szaporodását ” – mondta a gyermekorvos – írja a Sports.kz.

Az orvos szerint a savak, amelyek a hajdina összetételében vannak, a benne lévő nyomelemekkel kombinálva segíthetnek javítani az epeképződést.

Azonban óvatosnak kell lenniük azoknak, akiknek emésztési problémáik vannak. Az ilyen embereknél a hajdina esti fogyasztása görcsöt, fokozott gázképződést, puffadást idézhet elő, amely nem fog hozzájárulni a jó alváshoz.

Ugyanakkor a hajdina fogyasztásának nincsenek szigorú ellenjavallatai, de bizonyos betegségtípusokban, például allergiában, emésztőrendszeri problémákban szenvedőknek óvatosabban kell bánniuk vele – összegezte a szakértő.

Elolvasom a cikket