A legújabb tudományos kutatások szerint a vitaminok nemcsak a betegségek leküzdésében segítenek, hanem az életet is meghosszabbítják – írja a Sports.kz.
Ez utóbbi kategóriába mindössze négy vitamint soroltak.
Jó lesz tudni, hogy az élethosszabbító vitaminok mindenki számára elérhetőek, méghozzá természetes formában.
K-vitamin
Az ezt a vitamint tartalmazó élelmiszereknek a napi étrend részét kell képezniük.
Segít az időskori betegségek leküzdésében, javítja az artériák egészségét, a memóriát és a kognitív funkciókat, nélkülözhetetlen a szív számára, és csökkenti a rák kockázatát.
Megtalálható a levélzöldségekben, a spenótban és a kelkáposztában, a hüvelyesekben, a paradicsomban, az aszalt szilvában és a szőlőben, a kiviben, a fügében és az avokádóban.
C-vitamin
Erősíti az immunrendszert, elpusztítja a rákos sejteket, erősíti a csontszövetet, elősegíti a sebgyógyulást, és elengedhetetlen az egészséges ínyhez.
Tartalmának bajnoka a csipkebogyó és a ribizli, a citrusfélék, a kivi, az eper, a piros paprika, a petrezselyem, a kelbimbó és a spenót.
D-vitamin
Nélküle gyengül az immunitás, romlik a kalcium felszívódása, nehézségek adódnak az izomanyagcserében, nő a felesleges zsírszövet.
Ajánlott az étrendbe beiktatni: halolaj, tőkehalmáj, hering, lazac, makréla, csirketojás (sárgája), tej, vaj, sajt és vörös kaviár.
A-vitamin
Felelős a bőr egészségéért, a kognitív funkciókért, az agyműködésért, javítja a memóriát és az információfelvételt.
Marha- és tőkehalmáj, sárgarépa, sárgabarack, vaj, zöld zöldségek és leveles zöldségek, sajt, tejszín, tojás, tejföl, valamint piros paprika és sütőtök ajánlott.