Ezek az élelmiszerek javíthatják az artériák egészségét

Az artériák felelősek az oxigéndús vérnek a szívből a test többi részébe történő szállításáért, ezért fontos, hogy ne legyen bennük plakk és gyulladás – írja a Sports.kz.

Mint a She Finds írja, az étrend kulcsszerepet játszik ebben a folyamatban. Dr. Christopher Van Nguyen kardiológus szerint bizonyos élelmiszerek javíthatják az artériák egészségét azáltal, hogy csökkentik a gyulladást, a koleszterinszintet, és megakadályozzák az artériás plakkok kialakulását.

Lazac

A lazac omega-3 zsírsavak forrása, amelyek nélkülözhetetlenek a szív egészségéhez. Dr. Van Nguyen elmagyarázza: „A lazacban található omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a gyulladást és a vér trigliceridszintjét, ami csökkenti az artériás plakkok kialakulásának kockázatát.” Ez teszi a lazacot a legjobb választássá a zavartalan véráramlás és az általános szív- és érrendszeri egészség fenntartása szempontjából. Az optimális előnyök érdekében heti két-három alkalommal egy normál adag, 100 gramm főtt lazac fogyasztását javasolja.

Napraforgómag

A napraforgómag gazdag E-vitaminban, egy erős antioxidánsban, amely megvédi az artériákat az oxidatív károsodástól.

Dió

A dió egy másik nagyszerű élelmiszer a szív egészségének megőrzése érdekében, különösen magas alfa-linolénsav (ALA) tartalma miatt, amely egy növényi eredetű omega-3 zsírsav. „A dióban található ALA csökkenti a koleszterinszintet, és mérsékli a gyulladást, elősegítve az egészséges artériák kialakulását és csökkentve a szívbetegségek kockázatát” – jegyzi meg Dr. Van Nguyen. Azt tanácsolja, hogy hét egész diót iktassunk be a napi étrendünkbe.

Citrusfélék

A narancs, a grépfrút és a citrom gazdag C-vitaminban és flavonoidokban, amelyek elengedhetetlenek az erek rugalmasságának megőrzéséhez és a plakkok kialakulásának megakadályozásához. Az orvos napi egy közepes méretű citrusféle, például narancs vagy grapefruit fogyasztását javasolja.

Zabpehely

A zabpehely kiváló forrása az oldható rostoknak, különösen a béta-glükánnak, amely döntő szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében. „A zabpehelyben lévő béta-glükán az emésztőrendszerben megköti a koleszterint, és segít kiöblíteni azt a szervezetből, tisztán tartva az artériákat” – magyarázza Dr. Van Nguyen. Napi fél csésze főtt zabpehely szívbarát választás, amely jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Brokkoli

A brokkoli vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, amelyek jót tesznek az artériák egészségének. A legjobb eredmény elérése érdekében orvosa azt javasolja, hogy rendszeresen fogyasszon egy csésze főtt brokkolit vagy két csésze nyers brokkolit.

Karfiol

A brokkolihoz hasonlóan a karfiol is gazdag antioxidánsokban és tápanyagokban, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Van Nguyen egy csésze főtt karfiol vagy másfél-két csésze nyers karfiol fogyasztását ajánlja, hogy az artériák tisztábbak és egészségesebbek legyenek.

Elolvasom a cikket