Ezt árulja el az orr az egészségről

A pattanások gyakran érintik az orrot is. Ezt az állapotot gyakran a bőrben található apró mirigyek elzáródása okozza – írja a Sports.kz.

Létezik a pattanásoknak egy másik fajtája is – a rosacea. Ez leggyakrabban az arcon és az orron fordul elő. Ez az állapot jelenleg gyógyíthatatlan, de kontrollálható, gyakran hosszú távú terápiával.

Egyes esetekben a rosacea az orr bőrének túlburjánzásához és megvastagodásához vezet. Ezt nevezzük rhinophymának.

A rosacea növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a reumás ízületi gyulladás.

A szarkoidózis egy gyulladásos betegség, amely a test bármely szövetét érinti, elsősorban a tüdőt és a nyirokcsomókat. Kékes vagy lilás kiütéseket okozhat, többek között az orron is.

A lupuszban a bőr is érintett. Pillangó alakú kiütés jelenik meg, amely legyezőszerűen terjed az arcon és az orrnyergen. Hasonlít a rosaceára.

Létezik egy ritka állapot, amelyet a trigeminális ideg károsodása okoz – a trigeminális trofikus szindróma. Ez károsítja az orrlyukak körüli bőrt ellátó kisebb idegágakat, és az érzékelés károsodik.

Elolvasom a cikket