Górcső alatt a grilltermékek

A nyár elején indult, szezonális ellenőrzés-sorozat legújabb elemeként az állati eredetű grillsajtokat vizsgálták a hazai szakemberek. Az akció során hét nagyobb áruházláncot ellátó gyártó és forgalmazó összesen tizenöt termékét ellenőrizték. Nem véletlenül esett erre a termékkörre a szakemberek választása, ugyanis a kutatásokból is látszik, hogy a magyarok számára kiemelten fontos, nagyon is kedvelt élelmiszer a sajt. Nyaranta pedig nemcsak húsokat, hanem sajtokat is sütnek, grilleznek a vásárlók.

Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy a grillsajtok egyre szélesebb választéka van jelen a kereskedelemben. A minél átfogóbb ellenőrzés érdekében a szezonális akció folyamán a hatóság különböző típusú sajtokból (mozzarella, camembert, gomolya, ömlesztett sajt) vett mintát, és 15 terméken élelmiszer-biztonsági, minőségi vizsgálatokat, valamint jelölésellenőrzést végeztek.

Minden vizsgált termék pasztőrözött tejből készült, némelyik további hőkezelést is kapott technológiától függően. A hőkezelést ‒ kritikus pontként kezelve ‒ minden ellenőrzött üzemnél szoros felügyelet alatt végzik. A grillsajtok esetében a védőgázas csomagolású termékeknél a felhasznált védőgázok megfeleltek a jogszabályi előírásoknak. Egyes gyártók allergén összetevőkkel (pl. mustárral) ízesített termékeket is készítenek, és ezeknél a keresztszennyeződések elkerülését megfelelően kezelték. Minden termék megfelelt a mikrobiológiai és összetételi előírásoknak, a felhasznált adalékanyagok pedig a megengedett határértékeken belül voltak.

A vizsgálat tehát megállapította, hogy valamennyi ellenőrzött termék élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontok alapján megfelelőnek bizonyult. Az előállítók helyszíni vizsgálata során csupán kisebb hibákat tárt fel a hatóság. Eljárás két esetben indult jelölési hiba miatt – olvasható a Nébih honlapján.

Elolvasom a cikket