Ha ezt érzi, ne igyon tejet

Elmondása szerint a laktózt nem feltétlenül tolerálják azok az emberek, akiknél csökken a tejcukrot feldolgozó enzim mennyisége. Mint ismeretes, a laktóz a tejben található cukor. Vannak olyan emberek, akiknél az életkor előrehaladtával csökken a tejcukrot feldolgozó enzim, a laktáz szintje. Ez puffadást és gázképződést okoz.

A táplálkozási szakértő szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy teljesen ki kell zárni a tejtermékeket, mert ezek fehérje- és kálciumforrások.

„Napi 50–100 milliliter tej elfogyasztásával érdemes kísérletezni, mert jó fehérje- és kálciumforrás. Ki lehet próbálni a laktózmentestej-változatokat, savanyú tejtermékeket, esetleg a különböző sajtokat” – mondta a szakértő.

Ha a tejtermékek fogyasztása után is kellemetlen érzéseket tapasztal, akkor teljesen le kell mondania róluk, és a kalciumhiányt más élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel kell pótolnia.

Elolvasom a cikket