Horváth Csaba Mórickája, Molnár Zsolt Hugo Boss táskája

„Móricka-színvonalú ügyészségi anyagot kaptam, aminek se füle, se farka” – így magyarázkodott a zuglói parkolási botrány kapcsán a szocialista Horváth Csaba, Budapest XIV. kerületének polgármestere, akit az ügyészség korrupciós bűncselekménnyel gyanúsított meg. Egy tanú, a parkolásüzemeltetést végző cég vezetője szerint 2017 és 2019 között minimum 250 millió forintot, a profit felét adta át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusnak. A polgármester tagadott és azzal nyugtatta a zuglóiakat, hogy ő majd Hadházy Ákost, a baloldal reménybeli elszámoltatóját, jogi végzettség nélküli „főügyészét” fogja felkérni az ügy kivizsgálására.

A zuglói parkolást üzemeltető SIS Parking Kft. vezetője a kihallgatási jegyzőkönyv szerint azt állította, hogy a vesztegetési folyamat 2019 őszén ért véget. Addig az időpontig a fenti, nagyjából negyedmilliárd forinton túl Horváth Csabának három-négy alkalommal további 10–12 millió forintot adott át. Horváth mellett Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogát is kikérte akkor az ügyészség.

A vesztegetési pénzt személyesen átadó F. Zsolt, aki a vádhatósággal vádalkut kötött az enyhébb büntetés reményében, arról nem tudott beszámolni, hogy a két politikus miként osztozott a „profit felén”, de az bizonyos, hogy a két szocialista politikus között bizalmi volt a kapcsolat, ugyanis 2012-ben a szocialisták Horváth Csaba megüresedő listás helyét éppen Tóth Csabának ajánlották fel az Országgyűlésben. Ezt a kis szívességet viszonozta Tóth Csaba Zuglóban később, amikor Karácsony megüresedő polgármesteri posztjára 2019-ben éppen Horváth Csabát jelölték polgármesternek.

A Zuglónak egymilliárd forint veszteséget okozó parkolási „üzlet” egyébként 2017-ben, Karácsony Gergely polgármestersége idején kezdődött. Az ügy már ekkor gyanús lett, ahogy Várnai László, a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője jelezte lapunknak, a kerület szocialista többségű tulajdonosi és közbeszerzési bizottsága egymilliárdról 1,4 milliárd forintra emelte a megvásárolni kívánt műszaki és szolgáltatási tartalom becsült értékét. Karácsony, aki nem szavazta meg a parkolási céggel kötendő szerződés előterjesztését, az elhallgatást, a szemet hunyást választotta.

Jogában állt volna megvétózni a parkolási szerződést, és megakadályozni a kerület pénzének széthordását. Várnai szerint a parkolási biznisz áterőltetője, a zuglói MSZP gondosan lapított és csendben készült arra is, hogy újabb bábot, egy felkészületlen, messziről hozott bonviván-strómant, Horváth Csabát ültessen a zuglói polgármesteri székbe.

A másik ügy, amelyben a főügyészség Molnár Zsolttal, az MSZP országgyűlési képviselőjével és pártigazgatójával, valamint Baja Ferenc volt MSZP-s informatikai miniszterrel szemben emelt vádat a 2022-es parlamenti választás előtt robbant ki. Polt Péter legfőbb ügyész ekkor kezdeményezte Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója mentelmi jogának kiadását az Országgyűlés elnökénél.

Molnár Zsolt cselekménye a gyanú szerint társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének a megállapítására volt alkalmas – közölték. A vádhatóság gyanúja szerint a pártigazgató 40 millió forintot kért és kapott egy informatikai cég egyik vezetőjétől, hogy a társaság nyertességét támogassa a BKV informatikai tenderén.

Lapunkban 2022 februárjában írtunk arról, hogy a költségvetési csalással gyanúsított Fuzik Zsolt 2021 őszén vádalkut kötött a nyomozókkal, és több általa ismert, politikusokat érintő bűncselekményről is beszámolt. A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot, és a poligráf szerint igazat mondott, amikor a vesztegetésekről vallott.

Ami a BKV informatikai pályázatát illeti, a SYS IT Services 2019 nyarán nyerte el azt a közbeszerzést, amely alapján két éven át milliárdokért működtethették a BKV informatikai rendszereit. Ebben az ügyben bukkant fel Molnár Zsolt és társa, Baja Ferenc neve, aki a pályázat beadása előtt kereste fel a SYS IT-t azzal, hogy „nem támadják meg a szerződést”, ha fizetnek nekik. Fuzik vallomása szerint Molnár 40, Baja Ferenc volt szocialista miniszter pedig 30 millió forintot kért a céget képviselő Fuziktól.

A vallomás szerint Molnár Zsolt kezdetben bizalmatlan volt Fuzikkal szemben, a pénzátadást ezért közös ismerősük, Z. Zs. segítségével akarták lebonyolítani, ám a tervezett találkozók meghiúsultak. Fuzik akkori vallomása alapján Molnár Zsolt később maga jelentkezett nála. A pénz átadásának körülményeiről elmondta, Molnárral 2019. augusztus 6-án délelőtt 10 órakor találkoztak a Casa Bianka étterem előtt az V. kerületben, ahonnan az Olimpia parkba sétáltak.

Fuzik a pénzt egy fekete bőr Hugo Boss irattáskában vitte magával. A parkban leültek egy padra, majd odaadta a politikusnak a táskát, aki megköszönte és azt mondta: „rendben vagyunk”.

Elolvasom a cikket