Kiderültek a videojátékok egészségügyi előnyei

A játékok iránti túlzott lelkesedés azonban káros lehet – írja a Sports.kz.

Egy új tanulmány szerint már egy játékkonzol birtoklása is javítja a jó közérzetet. A vizsgálatot 2020 és 2022 között, a COVID-19 világjárvány idején végezték.

A világjárvány idején az ellátási láncban bekövetkezett zavarok miatt sok kiskereskedő sorsolási rendszerrel vásárolt Nintendo Switch és PlayStation 5 konzolokat. Az összes megkérdezettből 8192 ember vett részt a sorsoláson. A kutatók összehasonlították a 2323 lottónyertest azokkal, akik nem nyertek lehetőséget az új konzolok egyikének megvásárlására. A lottónyerteseknél csökkent stressz-szintet és megnövekedett életelégedettséget tapasztaltak.

Az eredmények azonban nem csak pozitívak voltak. A napi három óránál többet játszók jólléti mutatói idővel romlottak. Sőt, minél több időt játszottak naponta, annál rosszabbul érezték magukat.

Más tanulmányokból tudjuk, hogy a videojátékok hasznosak lehetnek a stresszoldásra és elősegíthetik a társas kötődést (bár online). Egyes játékok javítják a kognitív készségeket, például a vizuális-térbeli navigációt és a problémamegoldó képességet. A videojátékok azonban károsan hatnak az élő szocializációra, csökkentik a fizikai aktivitást és az iskolai teljesítményt, valamint zavarják a minőségi alvást és táplálkozást.

Elolvasom a cikket