Moszkva reagált az új Szibéria Ereje 2 gázvezetékről szóló hírekre

A szóvivőnő megjegyzései azután hangzottak el, hogy a héten olyan médiajelentések érkeztek, amelyek szerint Mongólia kizárta a projektet a 2028-ra szóló nemzeti fejlesztési tervéből, ami egyes elemzők szerint megnehezíti a projekt kilátásait – számol be az Oroszhirek.hu.

A Szibéria Ereje 2 a tervek szerint évente akár 50 milliárd köbméter (bcm) földgáz szállítását teszi lehetővé az észak-oroszországi Jamal régióból Mongólián keresztül Kínába. A South China Morning Post hétfőn arról számolt be, hogy Mongólia, amely a 2594 kilométeres vezeték javasolt útvonalának nagy részét lefedné, nem vette fel a projektet a 2028-ra szóló nemzeti fejlesztési tervébe.

A lap elemzőket idézett, akik az ügyet a Peking és Moszkva közötti árképzési nézeteltérésekkel, valamint geopolitikai kérdésekkel és a nyugati országok másodlagos szankciói miatti aggodalmakkal magyarázták.

Mongólia kérdésével kapcsolatban azt mondta, hogy „ha kezdetben a mongol partnerek korlátozott tranzitország szerepét akarták, akkor most már fontolóra veszik annak lehetőségét, hogy az olcsó vezetékes gáz egy részét saját gazdaságuk, iparuk és infrastruktúrájuk fejlesztésére használják fel”.

Zaharova hangsúlyozta, hogy a projekt azután fog megvalósulni, hogy Kína és Oroszország megegyezik az árképzésről és a mennyiségről, hozzátéve, hogy a tárgyalások jelenleg is folynak az orosz energiaipari óriás Gazprom és a China National Petroleum Corporation között.

Oroszország jelenleg a Szibéria Ereje gázszállító rendszeren – az úgynevezett keleti útvonal egy szakaszán – keresztül szállít gázt Kínába, amely a Gazprom és a CNPC között 2014-ben megkötött, 400 milliárd dolláros, 30 évre szóló megállapodás része. A szállítások 2019-ben kezdődtek meg, és a vezeték várhatóan 2025-re éri el teljes, évi 38 milliárd köbméter földgázra vonatkozó működési kapacitását.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a múlt hónapban azt mondta, hogy a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül Kínába irányuló gázexport már idén elérheti a 30 milliárd köbmétert.

A Gazprom előrejelzései szerint a növekvő keresletnek köszönhetően tovább nőnek majd a gázszállítások Oroszország vezető kereskedelmi partnerének. Ha az összes vezeték teljes mértékben üzemképes lesz, a Kínába irányuló orosz gázszállítások mennyisége elérheti az évi közel 100 milliárd köbmétert.

A Kínába irányuló gázszállítások távol-keleti útvonaláról is folynak tárgyalások. Ez az útvonal 2027-től kezdődően szállítaná az orosz földgázt a Szahalin-sziget előtt található talapzatról Kínába. Moszkva és Peking 2023 februárjában pecsételte meg az új útvonalon keresztül történő további gázszállításokról szóló megállapodást.

Elolvasom a cikket