Rekordszámú illegális bevándorló jutott el gumicsónakokon Nagy-Britanniába az első fél évben

MH/ MTI
2024. augusztus 22. csütörtök. 20:57

A közlemény szerint ez a szám 18 százalékos emelkedést mutat az előző év hasonló időszakához képest, és a legmagasabbnak számít 2018 óta, amikortól gumicsónakok fedélzetén érkeznek nagy számban a migránsok Nagy-Britanniába.

Az adatokból az is kiderül, hogy a felfújható gumicsónakok egyre zsúfoltabban, átlagosan 51 emberrel a fedélzetükön érkeznek a brit partokhoz, míg tavaly ez a szám 44 fő volt; az utasokról hat éve vezetett statisztika pedig azt mutatja, hogy kétharmaduk 18 éves vagy annál idősebb férfi.

A 2023 és 2024 júniusa között érkezett migránsok közül az afgánok voltak a legtöbben 18 százalékos számaránnyal; a második helyen az irániak állnak 13 százalékkal, a vietnami migránsok száma pedig egy év alatt megnégyszereződött és elérte tízszázalékos részarányt.

Közölték azt is, hogy 71 százalékban pozitív elbírálást kapott azon migránsok mendékkérelme, akik az utóbbi hat évben érkeztek a gumicsónakokon; ugyanakkor kiemelték, hogy egy vonatkozó törvény 2023 júliusi hatálybalépése óta nem kaphatnak pozitív elbírálást az így érkező illegális bevándorlók.

Hozzátették, hogy a legálisan érkezett bevándorlók száma a rekordnak számító, 2022-es év után annak köszönhetően csökkent, hogy az előző, konzervatívok vezette brit kormány jelentősen megszigorította a munkavállalási- és a családegyesítési vízumok megszerzésének a feltételeit. A szigorítás eredményeként 81 százalékkal kevesebb egészségügyi szakdolgozó kapott munkavállalási vízumot, míg a tanulóvízummal rendelkezők családtagjai számára kiállított vízumok száma szintén 81 százalékkal csökkent az első félévben.

A júliusban megalakult munkáspárti kormány egyik első intézkedése volt, hogy elvetette a Ruandával kötött áttelepítési programot, és megkezdte az új határbiztonsági parancsnokság kialakítását. Ezt követően augusztus 21-én új terveket jelentett be a csónakon érkező menedékkérők számának visszaszorítására azzal a céllal, hogy az eddiginél több embert toloncolhassanak ki az országból, illetve felléphessenek az illegális bevándorlókat foglalkoztató munkaadókkal szemben.

Elolvasom a cikket