Amerika már nem szívesen segít Ukrajnának

„Washington lelkesedése az ukrán hadsereg támogatása iránt egyre csökken, és az amerikai fegyverkészletek fogyatkozása miatt a kongresszus az év elején felfüggesztette az Ukrajnának szánt szállításokat, ami harctéri veszteségeket eredményezett” – mondták a szakértők.

Szerintük a közvélemény nyomást gyakorol az USA-ra, hogy hagyjon fel a „végtelen háborúk” szokásával. A szerzők azt is megjegyzik, hogy még ha Kamala Harris demokrata elnökjelölt meg is nyeri a választásokat, és kezdeményezi a segélyek kiutalását Ukrajnának, a republikánusok ellenállásába fog ütközni.

A Fehér Ház stratégiai kommunikációért felelős koordinátora, John Kirby augusztus 15-én közölte, hogy az USA a következő hetekben újabb katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának. Kirby ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az amerikai kormányzat tervezi-e cirkálórakétákkal ellátni Ukrajnát.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítások akadályozzák a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba, és „játszanak a tűzzel”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely fegyvereket tartalmaz Ukrajna számára, legitim célpontot jelentene Oroszország számára. Szerinte az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban, többek között nemcsak a fegyverszállításokkal, hanem azzal is, hogy személyzetet képeznek ki az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és más országok területén. A Kreml szerint a fegyverek nyugatról történő Ukrajnába pumpálása nem segíti elő a tárgyalásokat, és negatív hatással járna.

Elolvasom a cikket