Az EU külügyi szolgálata bírálta a guatemalai főügyészséget

MH/MTI
2024. augusztus 23. péntek. 11:19

Az ügyészség hatalommal való visszaélés miatt indítana nyomozást az államfő ellen.

A hivatal vezetőjét, Rafael Curruchiche főügyészt az Egyesült Államok már korábban szankciókkal sújtotta, Washington szerint ugyanis többször akadályozta a nyomozást kormánytisztségviselők ellen indított korrupciós ügyekben.

Brüsszelben kiadott közleményében az uniós külügyi szolgálat szóvivője leszögezte: a főügyészség indítványa – egyéb, az utóbbi időben végrehajtott lépésével együtt – „része a jelenlegi guatemalai kormány ellen folytatott, „politikailag motivált kampányának”.

Emellett azt vetette az ország igazságügyi hatóságainak a szemére, hogy semmibe veszik a guatemalaiak akaratát, amelyet a 2023-as választásokon világosan kinyilvánítottak.

„Az Európai Unió továbbra is eltökélten támogatja a demokráciát Guatemalában és figyelemmel kísér minden olyan lépést, amely veszélybe sodorhatja a demokratikus kormányzást vagy tovább gyengítheti a jogállamiságot” – olvasható a közleményben, amelyben emlékeztetnek arra is, hogy az EU februárban már szankciókkal sújtott öt olyan személyt, akik „részt vettek a demokrácia, a jogállamiság aláásásában, illetve akadályozták a békés hatalmi átmenetet Guatemalában”.

Arévalo tavaly augusztus 20-án nyerte meg az államfőválasztás második fordulóját, a végeredmény szerint a szavazatok 59 százalékát szerezte meg, a választási hatóság azonban novemberben felfüggesztette az elnök Mag Mozgalom (Movimiento Semilla) nevű pártját. Az indoklás szerint a több mint 5000 tagot számláló párt szabálytalanságokat követett el a regisztráció során, az aláíró tagok közül állítólag több, korábban elhunyt ember neve is szerepelt.

Elolvasom a cikket