Az Omega-3 forrása
Mint tudjuk, a hal fehér hús, amely az egyik leghasznosabb termék.
Ugyanakkor a halhús zsenge és ízletes, tápanyagokban gazdag, és nincsenek mellékhatásai.
Egy szakértő szerint a hal az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlen forrása, amelyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani.
Ezek az egészséges zsírok kulcsszerepet játszanak a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában, segítenek csökkenteni a vér „rossz” koleszterin és a trigliceridek szintjét, és gyulladáscsökkentő hatásúak.
A rendszeres halfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás kockázatát, ami különösen fontos a mai világban.
Kiváló minőségű fehérjét tartalmaz
A hal gazdag jó minőségű fehérjében, amely elengedhetetlen az izomtömeg fenntartásához és a szövetek helyreállításához.
Fontos, hogy a halból származó fehérje könnyebben emészthető a szervezet számára, mint a húsból származó fehérje, így ideális minden korosztály számára, beleértve a gyermekeket és az időseket is.
B-vitaminok
A hal B-vitaminokat, jódot, szelént és cinket is tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő pajzsmirigyműködéshez, az egészséges bőrhöz, hajhoz és körömhöz, valamint az általános testtónushoz.
„Ha fontos az egészségünk, a halnak becsületbeli helyet kell kapnia az étrendünkben” – jegyezte meg a táplálkozási szakértő.
A halak normája a szervezet számára
Elég hetente kétszer halat enni ahhoz, hogy a szervezetet ellássuk a szükséges anyagokkal.
Válasszon zsírosabb fajtákat, mint a lazac, a makréla vagy a szardínia, hogy a legtöbb előnyhöz jusson, vagy részesítse előnyben a könnyebb fajtákat, mint a csiperke vagy a szürke tőkehal, ha figyel a kalóriabevitelre.
Mit ne együnk halakkal
A halat nem ajánlott a következő ételekkel együtt fogyasztani:
– tej
– gyümölcsök
– gomba
– hüvelyesek.
Mindezek a termékek önmagukban is teljes értékű étkezést jelenthetnek, és egy másik egyenértékű összetevővel kombinálva elhúzódó emésztéshez és nehézkességhez vezetnek a gyomorban, különösen, ha a gyomor-bélrendszerrel problémák vannak.
Jobb, ha a halat zöldségekkel kombináljuk, beleértve a paradicsomot, burgonyát, hagymát, fűszernövényeket és sárgarépát.