Ennyi sör már veszélyes szervezetre

A krasznojarszki orvosok elmondták, hogy mennyi sört szabad inni, és milyen mennyiségben válik veszélyessé a szervezetre. Anasztaszja Khorisko orvos szerint a WHO viszonylag biztonságosnak tartja a nők esetében három adag 250 ml-nek, a férfiak esetében pedig négy adagnak megfelelő adagot.

„Ez azt jelenti, hogy a sörfogyasztás a következő határokon belül lehetséges: férfiaknak egy liter, nőknek 750 milliliter a nap folyamán. Érdemes odafigyelni az arra vonatkozó ajánlásokra is, hogy hetente hány napon szabad alkoholt fogyasztani: hetente legfeljebb ötször” – osztotta meg Khorishko az NGS24.RU-val.

Az orvos figyelmeztetett, hogy a sörrel való visszaélés negatív hatással van a hormonális háttérre, és ez korántsem az egyetlen probléma, amivel a buzgó ivók szembesülhetnek. Egy másik szakértő, Olga Tsimbalova endokrinológus kijelentette, hogy a sörivási szokás következménye lehet a szív- és érrendszeri kórképek, többek között a szívizom megnagyobbodása, az érfalak megvastagodása és a vérnyomás emelkedése. Emellett a sörfüggőség növeli a májproblémák kockázatát, beleértve a szerv zsíros májgyulladását és annak gyulladását, ami fibrózishoz és májzsugorodáshoz vezet.

A szakember hozzátette, hogy a boltok polcain lévő sörök összetételében ma már számos nemkívánatos és potenciálisan káros összetevő található.

„A sörnek négy összetevőt kell tartalmaznia: vizet, malátát, komlót és élesztőt. De a modern gyártók édesítőszereket, tartósítószereket, habosítószereket (kobalt) adnak hozzá. A sörben szirupos olajok, szilárd gyanták is megtalálhatók” – mondta Tsimbalova.

Mindezek figyelembevételével az orvos úgy véli, hogy az elfogyasztott sör mennyiségét 300 milliliteres adagokra kellene csökkenteni, hetente legfeljebb kétszer fogyasztva. Nagyobb mennyiségben ez az ital már veszélyessé válik.

Elolvasom a cikket