Óriásfröccsöt kevernek szombaton Szímőn

A Felvidék legnagyobb, 224 literes fröccsét keverik be az érsekújvári járásbeli Vág menti településen a Jedlik-ház udvarán augusztus 31-én, szombaton. Ezzel tisztelegnek a település szülötte, Jedlik Ányos magyar természettudós, feltaláló, bencés szerzetes és kiváló oktató előtt, aki 1800-ban született – s nem mellékesen létrehozta az első hazai szikvízüzemet is.

Az augusztus 30-án és 31-én zajló Szímői Fröccsnapokat idén rendhagyó módon, pénteken a testvételepülések ünnepélyes önkormányzati ülésével indítják – írja a Felvidék.ma. Mint fogamaznak, az eseményre meghívást kapott Pered, valamint a magyarországi Mosonszolnok, Bana és Tab önkormányzati küldöttsége, de jelen lesz a Jedlik Ányost képviselő Brutovszky család is.

A Szímőre látogatók a veterán autók bemutatójára is készülhetnek, és még várják a jelentkező csapatokat a pénteki kvízversenyre és a szombati Ízek és hagyományok az európai unióban elnevezésű főzőversenyre.

Méltó nyárzáró esemény lesz az idei fröccsnap, a legenda szerint Fáy András politikusnak, írónak a Fóti-Somlyó lábánál volt présháza, ahol a reformkor nagyjai találkoztak. Itt járt Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Bajza József és Vörösmarty Mihály is. Egy baráti borozgatás alkalmával született meg a fröccs, amikor Vörösmarty Fáy Andrással, Czuczor Gergellyel és Jedlik Ányossal iszogatott. Jedlik nevéhez nemcsak a találmányai fűződnek, hanem az első hazai szikvízüzem létrehozása és a szódavíz meghonosítása is.

Mindezen túl az szinte már csak „mellékes”, hogy Szlovákia legnagyobb, 224 literes fröccsét keverik be az érsekújvári járásbeli Vág menti településen a Jedlik-ház udvarán augusztus 31-én, szombaton.

Elolvasom a cikket